testközelből láthatók

2020.06.25. 17:30

Átadták a Veszprémi Állatkert új medvekifutóját

Mostantól a nagyközönség is láthatja Veszprémi Állatkert négy fekete medvéjét az új medvekifutóban, amelyet csütörtökön délelőtt adtak át. A vadonatúj, mintegy 160 millió forintos beruházás egy év alatt készült el.

Molnár Sándor

20200625 Veszprém Állatkert. Az új medvekifutó átadása. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Modern Városok Program keretében az elmúlt két évben 2,5 milliárd forintos fejlesztéssorozat indult el Veszprémi Állatkertben. A jól megtervezett program keretében alapvetően arra törekedtek, hogy javítsák az állatok elhelyezési körülményeit, ami a kifutók megújulásával is járt. Egy másik fontos szempont volt, hogy minél több élményt nyújtsanak a gyerekeknek. Ezért valósult meg az Afrika szavanna játszótér, ahol közel egy hektáros területen, játékos módon ismerkedhetnek a gyerekek az állatvédelem és a környezetvédelem fontosságával.

A fejlesztések harmadik nagy csoportja az üzemeltetés volt, amelynek keretében elkészült az operatív központ. Megépült az ország egyik legmodernebb állatorvosi klinikája, európai szintű karantén készült, a munkatársaknak pedig új szociális helyiségek: öltözők, ebédlő épült, valamint logisztikai központ és modern takarmánykonyha is létesült a 600 állatkerti lakó kiszolgálására. A fejlesztések mellett lehetőség nyílott a régi, fejes-völgyi terület rekonstrukciójára, amelynek része a most átadott medvekifutó is.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő az átadón kiemelte, hogy Veszprém legnagyobb turisztikai attrakciója évi 400 ezer látogatóval büszkélkedhet. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a Veszprémi Állatkert vezetésének több évre előre, folyamatosan vannak fejlesztési tervei, amelyet az önkormányzat mint fenntartó szem előtt tart és támogat.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy a sikerek annak is köszönhetőek, hogy a kormánnyal szövetségben tudták ezeket a fejlesztéseket végrehajtani. A Modern Városok Program adja azt a pénzügyi keretet, amelyből többek között az állatkerti fejlesztések is megvalósulnak. Szólt arról is, hogy a mai napig 45 milliárd forintnyi forrás érkezett Veszprémbe, amelyben benne van az uszoda, a Petőfi Színház és kerékpárutak fejlesztése is.

Török László igazgatótól megtudtuk, hogy a medvék korábbi tartási helye már nem felelt meg a kor követelményeinek, ezért döntöttek az új építése mellett. Kis völgyhíd épült a beruházás során, így felülről is láthatóak a fekete medvék, amelyeket egy hatalmas páncélüvegen keresztül, akár testközelből is megtekinthetnek a látogatók. A látványos, új kifutó fél hektáros területet, szinte egy egész hegyoldalt elfoglal az állatkertben.

A medvekifutó mellett megnyílt egy rénszarvaskifutó is, ahol hat, Észak-Európából érkezett, a látogatók által már régóta hiányolt rénszarvast láthatnak a vendégek. Megújult a guanakók kifutója is, ezzel megkezdődött a fejes-völgyi rész teljes rekonstrukciója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában