tragédia tótvázsonyban

2020.06.15. 13:51

„A kezemből ragadta el az árvíz a feleségemet” (videó)

Lali, segíts, ne engedj! – ezek voltak a feleségem utolsó szavai, aztán eltűnt a vízben, a híd alatt, a hatalmas sodrás elragadta tőlem, nem tudtam segíteni neki – ezt mondta sírva, megrendülten Lajos Tótvázsonyban, akinek 67 éves feleségét villámárvíz sodorta el a pataknál vasárnap.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Békésen és csendesen csordogál a néhány centiméteres víz a patak medrében a kertek alatt hétfőn, ahol alig egy nappal korábban borzalmas tragédia történt. A sáros növények meg a hátramaradt fadarabok, ágak utalnak arra, hogy 50-60 centiméteres, de néhol még magasabb ár zúdulhatott alá a mederben a hatalmas esőzés miatt vasárnap. A hídnál mécses emlékeztet a vasárnapi borzalmakra, ami egy közeli, szép ház egyik lakójával történt.

Fotó: Kovács Erika/Napló

– Gyere, Lali, tisztítsuk meg a medret, mert megint elviszi a kertünket a víz! – ezt mondta a feleségem vasárnap délután, mire azonnal indultunk is. A kertünk alatt ugyanis a nagy esővel együtt érkezett sok törmeléktől ismét feltorlódott a patak, mi meg féltettük a sok szép növényt, ami rengeteg munkával járt, aznap is már hajnali fél ötkor kapáltuk, gyomláltuk a földet, gondoztuk a palántákat – mutatott a gondos, szépen művelt kertre Lajos.

A férfi megrendülten, összetörve mondja, hogy még fel sem fogta, el sem hiszi, hogy felesége, akivel hosszú évtizedek óta együtt élt, nincs többé. Az asszony a villámárvízben nem láthatta, hogy nem a hídra, hanem a megáradt mederbe lépett, közben a férfi mindent megtett, hogy segítsen feleségének, sodródás közben többször elkapta a kezét, de a hatalmas erővel zúduló áradat hirtelen elragadta tőle, és csak annyit tudott mondani: „Lali, segíts, ne engedj!” A híd alatti, nagy erejű sodrás valósággal beszippantotta az asszonyt, és még hosszan sodorta a mederben. A férfi, miután eltűnt a párja, úgy mondja, ordítva kért segítséget, ez saját telefonján nem sikerült, mire egy közeli autóshoz rohant, aki végül telefonált. – Még látszik az esőkabátja egy darabja, ami a kezemben maradt! – mutat a mederre sírva, összetörten Lajos.

A történtekről Csondor Henrietta megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, a tótvázsonyi önkéntes tűzoltók találták meg az asszonyt, majd átadták a mentősöknek. Nátrán Albin megyei vezető mentőtiszt arról beszélt, hogy sajnos nem sikerült az újraélesztés.

Sipos Ferenc, Tótvázsony polgármestere Fotó: Kovács Erika/Napló

A tragédia mélyen megrendítette Sipos Ferencet, Tótvázsony polgármesterét. Mint mondja, az egész falu gyászolja a dolgos, kedves asszonyt. Utal rá, a patakot különösen nagy esőzéskor a környékről, a földekről alázúduló víz jelentősen megduzzasztja, és szerinte a nagy erejű áradatban nem célszerű kézi szerszámokkal eltakarítani a hordalékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában