Nem mindegy, hol áll meg a kereszteződésben

2020.06.22. 20:00

Érzékelők a közlekedési lámpákban a megyei közutak csomópontjaiban

Veszprém megye állami közútjain tizennyolc olyan közlekedési jelzőlámpás csomópont van, ahol érzékelők révén a forgalomtól függően vezérlik a szabad és a tilos jelzéseket. Ezeken a helyeken fontos, hogy közel várakozzunk a megállást jelző, felfestett vonalhoz.

Rimányi Zita

20200619 balatonalmádi. Penny behajtó kereszteződése. Illsuztárciós kép. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Előfordul, hogy hiába várakoznak egymás mögött sorban autóikkal többen is egy közlekedési lámpánál, az sokáig nem vált zöldre. Ilyenkor szoktak szólni a hivatásos sofőrök a legelől lévőnek, hogy guruljon közelebb a kereszteződéshez. Sokan ugyanis nem tudják, hogy érzékelők vannak a lámpákban több helyen, azoktól függ a forgalom vezérlése. A rendszer nem újkeletű, több évtizede ilyen módon telepíti az önálló jelzőlámpákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az érzékelők és a vezérlő berendezések típusában, tudásában van lényeges fejlődés.

A forgalomtól függő vezérlés alapelve, hogy a csomóponthoz érkező gyalogosok, kerékpárosok és járművek érzékelőket hoznak működésbe és így csak azok az irányok kapnak szabad jelzést, amelyekre igény van. Az érzékelés történhet automatikusan (indukciós hurok, radar, videokamera) és mechanikus (nyomógomb) eszközökön keresztül. Azok a szabad jelzések hosszát is módosíthatják.

Forgalomfüggő a vezérlés Balatonalmádiban, a Penny áruház behajtójánál is, a lámpákba szerelt érzékelők révén Fotó: Pesthy Márton/Napló

A forgalomtól függő vezérléskor nem adnak ki fölösleges irányokra szabad jelzést. Így csökkenthető a várakozási idő a csomópontokban, a járművek hamarabb áthaladhatnak azokon. Ezért fontos, hogy lehetőleg a megállás helyét jelző a felfestett vonaltól egy-két méter távolságban várakozzunk. Az első sor érzékelőt általában a vonaltól négy méterre helyezik el. A program működésbe lépéséhez az érzékelőn át kell haladni vagy meg kell rajta állni.

Ez a vezérlés elsősorban egyedül álló csomópontokban alkalmazható. Ahol egymás után több jelzőlámpa van, az összehangolt szabad jelzések elvét alkalmazzák.

A csomópontok

A forgalomtól függően működő jelzőlámpák helyszínei Veszprém megyének a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő közútjain.

Várpalota, 7204-es út (Nádasdladány-Várpalota összekötő út): 7-es kilométerszelvényben a Veres P. utcánál és a Bányabekötő útnál.

Veszprém, 8-as út (Székesfehérvár-Jánosháza-Rábafüzes elsőrendű főút): 50-es szelvényben a 7217-es útnál, 51-es szelvényben a 73-as útnál, 53-as szelvényben a 77-es útnál, 57-es szelvényben a 830-as útnál.

Veszprém, 73-as út (Csopak-Veszprém másodrendű főút): 12-es szelvényben az Ipari parknál.

Veszprém, 830-as út (Veszprém tehermentesítő másodrendű főút): 4-es szelvényben a Jutasi útnál.

Szentkirályszabadja, 7217-es út (Veszprém-Balatonalmádi összekötő út): 4-es szelvényben a Balaton útnál.

Balatonalmádi, 71-es út (Lepsény-Fenékpuszta másodrendű főút): 24-es szelvényben, Penny behajtó; 24-es szelvényben a 7217-es útnál; 22-es szelvényben a Szabolcs utcánál.

Balatonarács, 71-es út: 37-es szelvényben a 7221-es útnál.

Balatonfüred, 71-es út: 38-as szelvényben a 7303-as útnál.

Sümeg, 84-es út (Balatonederics-Sárvár-Sopron másodrendű főút): 21-es szelvényben a 7319-es útnál.

Ajka, 7308-as út (Bakonygyepes-Tótvázsony összekötő út): 4-es szelvényben a 7339-es útnál.

Balatonkenese, 71-es út: 12-es szelvényben.

Balatonfűzfő, 71-es út (Lepsény-Fenékpuszta másodrendű főút): 19-es szelvényben a Radnóti utcánál.

(Lehetnek ilyenek emellett a települések önkormányzati útjain is.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában