trianon 100

2020.06.04. 07:00

Fényfestést kapott a várpalotai Thury-vár

Látványos fényfestést kapott a hétre a várpalotai Thury-vár a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A Várpalota jelképének számító épület homlokzatán a Trianon-kereszt látható, a vártornyok a magyar nemzeti színekben pompáznak esténként, míg a várfalon az 1920. június 4. előtti Magyarország kontúrja látható a héten minden este a Thury-várnál, ahol délutánonként népzene is hallható.

Várpalotán egyébként június 4-én, csütörtökön a város több pontján is tartanak megemlékezést. A történelmi egyházak várpalotai templomaiban szentmisével, illetve istentisztetekkel emlékeznek Magyarország megcsonkítására. A vallási felekezetek csatlakoztak a 100 év, 100 másodperc elnevezésű kezdeményezéshez is, így csütörtökön 16 óra 30 perckor megszólalnak a harangok a palotai templomok tornyaiban.

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A vár előtt 16 órától megemlékező műsort tart a Palotai Turul Társaság, Várpalota város önkormányzatának fő rendezvénye pedig 20 óra 20 perckor kezdődik ugyanitt. Helyi előadóművészek mellett fellép a Cserregő Néptáncegyüttes, megemlékező beszédet mond Campanari-Talabér Márta polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában