Épülő kórház, benépesülő utca

2020.06.16. 11:30

Folyamatos a fejlődés Devecserben, egyre többen keresik az ingatlanokat

A kórház főépületének felújítása befejeződött, hamarosan valamennyi szociális intézmény birtokba veszi a megújult és átalakított ingatlant. Erről és az aktuális fejlesztésekről Ferenczi Gábor polgármester adott tájékoztatást.

Tóth B. Zsuzsa

A felújítás végén tart a kórház épülete, hosszú évtizedek után végre újra profiljának megfelelő szolgáltatások helye lesz az egészségügyi intézmény

Forrás: televízió

A felújított ingatlanrészek ünnepélyes átadása a tervek szerint éppen a kórház egykori átadásának 110. évfordulóján, 2020. szeptember 18-án lesz.

A helyiek segítségét kérik

– Ez alkalomból a városvezetés szeretné bemutatni a kórház 110 éves történetét, beleértve a dicső múltat és az enyészet évtizedeit egyaránt, a teljesség igényével. A tényeken alapuló feltárás céljából szeretnénk egy kötetet is megjelentetni, A Berta Kórház története címmel. A könyv egyúttal korrajza lenne településünk múltjának, melynek nagyon fontos elemét jelentette a működő gyógyászati intézmény. Másrészt egyfajta kórrajzként a kórház pusztulásán keresztül nyújtanánk betekintést a hazai vad privatizáció nemzetvesztő és közösségromboló folyamatába, előtérbe helyezve az intézmény bezárása utáni időszakot is, beleértve az intézmény értékesítését, annak körülményeit – mondta a polgármester. Ehhez kéri a helyiek segítségét is, hogy akinek vannak az épületegyüttesről fényképei, írásos dokumentumai, tárgyi emlékei, juttassa el azokat a polgármesteri hivatal titkárságára, archiválás céljából.

– A két, Bocskai utcai önkormányzati társasház építése az utolsó munkafázisoknál tart. A belső terek elkészültek a hat lakásban. A házak megkapták a külső szigetelést és a színezővakolatot, szerelik a lépcsőházak korlátait, készül a kerítés, valamint a térkő burkolat. A napelemek a helyükre kerültek, még be kell szerelni az invertereket és az órákat. A feladatok között szerepel a tereprendezés, a parkolóhelyek kialakítása, a parkosítás, valamint az utca túloldalán a játszótér és a fitneszpark kivitelezése. Örülünk, hogy az utcában az önkormányzati beruházásunkkal párhuzamosan épül egy magán családi ház, hamarosan bővül az autószerelő műhely is. A napokban pedig újabb építési telek megvásárlására érkezett hozzánk kérelem. A Bocskai utca így az iszapkatasztrófát követő tíz év után újra benépesülhet – szögezte le Ferenczi Gábor.

Gazdasági fejlesztés és társadalmi felelősségvállalás

Megtudtuk továbbá, hogy egy alapos, több mint egy évig tartó egyeztetés eredményeként sikerült eladni egy cégnek az iparterület egy részét. A képviselő-testület jóváhagyta a telekmegosztási elképzelést és a vételárat, így megköthetik a szerződést az innovatív technológiák iránt elkötelezett, főként alumínium napelemtartó szerkezeteket és alumínium profilokat gyártó, napelem rendszerek kulcsrakész telepítésével foglalkozó céggel. A jelenleg Ajkán és Somlóvásárhelyen működő német–magyar tulajdonú vállalkozás Devecserben építi meg új üzemcsarnokát, valamint Devecserben egyesíti székhelyét és telephelyét.

A felújítás végén tart a kórház épülete, hosszú évtizedek után végre újra profiljának megfelelő szolgáltatások helye lesz az egészségügyi intézmény Fotó: televízió

– A Deák tér 2. szám alatti, a családsegítő központunk kiköltözésével megüresedett önkormányzati ingatlanunkban csökkent munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására nyílik lehetőség hamarosan. Az elmúlt években sajnos nem tudtunk segíteni városunkban azoknak, akik egészségi állapotuk miatt csak könnyű fizikai munkát és részmunkaidőt tudnak vállalni. Ezt a hiányosságot sikerül most a megkötött megállapodással pótolni. A cég mostantól havi nettó százezer forint bérleti díjat fizet az önkormányzatunknak és városunk iparűzési adóbevételre is számíthat a jövő évtől. A jelenlegi 20 fős, megszűnő dobai telephelyről érkező munkavállalói létszámát szeretné a devecseri telephelyen legalább duplájára növelni. A Deák téri telephely akkreditálása után a tervezett kezdés 2020. augusztusa, a devecseri üzemegységben irattartó dobozok gyártását tervezik – mondta el a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában