megszervezik a tanulók felügyeletét

2020.06.05. 11:30

Bevált, ezért marad a digitális tanrend a pápai tankerületben

Június 15-ig továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint működnek az iskolák, azonban egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás szervezhető a tanulók felzárkóztatása céljából.

Polgár Bettina

Az iskolai csoportok létszáma nem haladhatja meg a tíz főt

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Emellett június 2. és 26. között minden általános és középfokú iskola megszervezi a tanulók felügyeletét – tájékoztatott a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója. Egyházi Andrea rámutatott, március 16. óta csak a kijelölt oktatási intézmények működtek, melyek ellátták a tanulók felügyeletét, június másodikától azonban minden iskola megnyitotta a kapuit. Megtudtuk, a városi intézményekben főként a felügyeletet igénylik a gyermekek számára a szülők, a falvakban pedig többen élnek a felzárkóztató foglalkozások adta lehetőségekkel. Ám a június másodikai, keddi tapasztalatokat figyelembe véve a tanulóknak csak hat százaléka jelent meg az intézményekben.

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója és Venczel Csaba, a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola intézményvezetője Fotó: Polgár Bettina/Napló

A tankerületi igazgató hangsúlyozta, kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniai előírások betartására. Az iskolai csoportok létszáma nem haladhatja meg a tíz főt, és a tanulók számára ajánlott a maszk viselése, melyet a tankerület biztosít, emellett az oktatók is maszkban végzik a munkájukat.

– A tankerület is digitális formában tartja a kapcsolatot az intézményvezetőkkel. A tanév végéhez közeledve sok fontos feladatunk van, melyben egységesen kell eljárnunk. Értékeltük már az írásbeli érettségi vizsgák eredményeit, tapasztalatait, egyeztettünk az elsősök beiratkozásáról, az indítható osztályok számáról és további feladatairól, illetve megbeszéltük a tantárgyfelosztás elkészítésének főbb kérdéseit. Emellett készülünk a tanév befejezésére, a nyári ügyeleti rendszer szakszerű ellátására, a nyolcadik évfolyamos ballagás, búcsúztatás lebonyolítására, az évzárók, bizonyítványosztások megszervezésére. Az esetleges és szükségszerű nyári karbantartások ütemezését is egyeztettük, valamint folyamatosan, a járványügyi helyzetet figyelembe véve biztosítunk felületfertőtlenítőket, maszkokat, kesztyűket és kézfertőtlenítőket – tette hozzá Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója.

Venczel Csaba, a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója elmondta, március 16. óta a Pápai Tankerületi Központ felkérésére intézményük látta el valamennyi pápai diák felügyeletét, illetve az egyházi iskolák tanulóit is fogadták. A május végéig tartó időszakban mindössze öt tanuló vette igénybe ezt a szolgáltatást, valamint májusban a Magyar Honvédség parancsnoksága is kijelölte az intézményt az ország 15 másik iskolájával együtt a honvédség állományába tartozó személyek gyermekeinek fogadására, meghosszabbított felügyeleti időben. – Különleges kihívás volt, hogy nemcsak iskolánk tanulóit, hanem más gyermekeket is felügyeltünk. A tanulóknak biztosítottuk a szükséges technikai hátteret, a digitális oktatás feltételeit, a pedagógusok mellett rendszergazda is segítette az eszközök igénybevételét, az online felületekhez való hozzáférést – tette hozzá Venczel Csaba.

Megjegyezte, intézményükben emellett olyan szabadidős tevékenységeket biztosítottak, melyek során a tanulók nem érintkezhettek egymással, tehát társasjátékra, csoportos játékokra nem volt lehetőség.

Az iskolai csoportok létszáma nem haladhatja meg a tíz főt Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A higiéniai követelményeknek maximálisan eleget tettünk. A takarítók folyamatosan felügyelték a rendet, rendszeresen fertőtlenítették a kilincseket és azokat a felületeket, amelyeket a kollégák használtak. Valamennyi kollégánk számára biztosított védőfelszerelést a tankerület, minden adott volt a feltételek megteremtéséhez – fejtette ki Venczel Csaba.

Mint mondta, keddtől harminchárom diák számára kértek felügyeletet a szülők, nyári tábort pedig előzetesen tizenöt gyermek számára igényeltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában