vonat

2020.06.12. 16:00

Június 20-án több változás is érvénybe lép a balatoni vasútvonalakon

A nyári turisztikai szezonban megszokott utazási igényekhez igazodva június 20. és augusztus 30. között emelt kínálatú és szolgáltatási színvonalú nyári menetrendet vezet be a MÁV-START. A szolgáltatásokat az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a vasúttársaság, ennek hatására a balatoni utasforgalom évek óta növekszik.

Idén a szolgáltatásokat továbbfejleszti a MÁV-START, jobb balatoni kapcsolatot biztosít egyes térségeknek és javítja a menetrendszerűséget, azaz pontosabbak lesznek a vonatok:

 • A korábban Siófoki Flirt nevű sebesvonatok megállási rendje változik a kisebb dél-balatoni települések kiszolgálásának javítása érdekében, a vonatok Budapesten a Déli helyett a Keleti pályaudvarról indulnak és oda érkeznek, ezáltal Pestről és a keleti agglomeráció felől jobb eljutást biztosít a Balatonhoz. A vonat új neve Jégmadár sebesvonat lesz.
 • Az északi parti Tekergő gyorsvonatok a Déli pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestről indulnak, ezzel a dél-pesti régiónak jobb balatoni kapcsolatot biztosítanak.
 • Az Ezüstpart expresszvonat Miskolc helyett Sátoraljaújhelyről közlekedik a Balatonra a villamosításnak köszönhetően, ezáltal Borsod-Abaúj-Zemplén megye több települése közvetlen balatoni kapcsolatot kap.
 • A Szolnok és Fonyód közötti hétvégi vonat az idei évtől Napfürdő néven, sűrűbb megállási renddel közlekedik, ezáltal a dél-keleti agglomeráció lakossága is közvetlen juthat Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz. A Napfürdő vonatok a tavalyihoz képest: Cegléd és Monor mellett Albertirsa, Üllő, Vecsés állomásokon is megállnak.
 • A Győr és Balatonszentgyörgy között decemberben elindított kétóránként közlekedő InterRégió vonatok a korábbinál gyorsabb, sűrűbb, és komfortosabb eljutást biztosítanak Nyugat-Magyarországról. Az InterRégió viszonylaton korszerű és légkondicionált Desiro motorvonatok közlekednek.
 • A menetrendszerűség várhatóan javulni fog a déli parton, mert Lepsény és Szántód-Kőröshegy között a pályasebességet 2019 őszén egyes szakaszon 100-ról 120 km/h-ra emelték.
 • A Bagolyvonatokat idén nyáron is közlekedteti a vasúttársaság.
 • A kormányrendeletnek megfelelően továbbra is kötelező az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) a vonatokon.

  Forrás: mavcsoport.hu

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában