gazdagodott a falu

2020.06.29. 11:00

Korszerűbb karbantartás és orvosi ellátás, megújuló temető Nórápon

Első ízben adtak át pályázati úton elnyert – összesen több mint tizenötmillió forintos állami támogatásból beszerzett – eszközöket, építési kivitelezéseket a falu történetében.

Laskovics Márió

Fotós: Laskovics Márió/Napló

A Magyar Falu Programban a múlt évben elnyert pályázatoknak szerveztek hivatalos átadót szombaton. A polgármesteri hivatalnál összegyűlteket Antalné Ihász Mária polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte, majd átadták a belterületi közterület karbantartására elnyert, közel tízmillió forint értékű traktort, a mintegy hárommillió forint értékű orvosi eszközöket, valamint megtekintették a 2,5 millió forintból felújított temetői részt, ahol a bejárat, a vízvevőhely és a járda újult meg.

– Községünk történetében az önkormányzati rendszer fennállása óta először adtunk át a pályázati rendszerben sikeresen elnyert eszközöket, építési kivitelezéseket. A temető, a zöld- és közterületek karbantartását eddig vállalkozóval végeztette el az önkormányzat, jelentős anyagi ráfordítással. Most pedig az útkarbantartásra, árokpart-kaszálásra és hótolásra alkalmas traktorral saját erőforrásból, a struktúra átszervezésével végezhetjük el a feladatokat – mondta el Antalné Ihász Mária.

A temetőben szintén pályázati úton fejlesztenék tovább a ravatalozót és környezetét, tette hozzá, de ehhez nagyobb beruházás szükséges, amit önerőből nem tudnak megvalósítani.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő helyi gyermekek furulyás előadását követően a Magyar Falu Programról beszélt, melynek célja, hogy a városok ne vonzzák el a fiatalokat, és ne csak elidősödő falvak vegyék körbe a nagyvárosokat. Tavaly 150 milliárd forintot fordított az állam arra, hogy vidéken jó minőségű legyen az egészségügyi ellátás, az oktatás, a közlekedési hálózat.

A program kétezer, ötezer lélekszám alatti települést érint. E kategóriába egyébként olyan kisvárosok is beletartoznak, mint például Devecser, melyek nagyközségből lettek várossá, de számukra is infrastrukturális segítséget jelenthet a program.

Szűcs Ildikó háziorvos beszámolt róla, hogy defibrillátort, EKG-készüléket és még közel egy tucat hasznos felszerelést szereztek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában