Kevesebb igénylőre főznek

2020.06.01. 07:00

Megyei körkép: a vírushelyzet a közétkeztetést is kikezdte

Mindenütt visszaesett a közétkeztetés iránti igény a járványügyi veszélyhelyzetben, az otthonmaradás miatt. A konyhák a költséghatékonyság céljából alakítottak működésükön.

Laskovics Márió, Molnár Sándor, Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az iskolák, óvodák bezárása miatt szinte egyik napról a másikra lenullázódott a közétkeztetés iránti igény a járványügyi veszélyhelyzet során. Nehéz körülmények közt kellett boldogulnia azon cégeknek, melyek tevékenysége szorosan kapcsolódik az oktatási és nevelési intézmények ellátásához. Amikor a dolgok a megszokott módon működnek, magától értetődő, hogy az óvodákban, iskolákban kap a gyerek tízórait, ebédet, uzsonnát. Az óvodai tálalás és az iskolai menzai sorban állás a napi ritmus szerves része. De vajon mit csinálnak most a konyhás nénik, főznek-e a szakácsok. Ennek kérdeztünk utána megyénk több településén.

Pápán három konyha látja el a közétkeztetési feladatokat: egy az óvodásoknak, egy az iskolásoknak és felnőtt igénylőknek, egy pedig az időseknek főz. Mint megtudtuk, a veszélyhelyzet kihirdetése óta az önkormányzat kérésére, a rezsiköltségek minimalizálása céljából két hétig az Óvodai konyha, két hétig a Nátus konyha készíti el az ebédet az oktatási-nevelési intézmények és egyéb igénylők számára.

A Nátus konyha két ablakban – külön az iskolásoknak, külön a felnőtteknek – osztja ki a menüt Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fábián Annamária, az Óvodai konyha vezetője arról számolt be, nagyon visszaesett az igénylés. Alapjáraton közel 960 gyermekre, valamint kétszáz felnőttre, főként óvónőkre főznek. Ebből a veszélyhelyzet kezdetén mintegy tíz százaléknyian maradtak, az óvodák újranyitásával azonban már szép számban visszatértek. Változóak voltak a hetek, de körülbelül napi száz adag ételt vittek el eldobható dobozban a konyháról. Jelenleg közel 450 adag étel készül az óvodák részére. Bízik benne, hogy augusztusra elérik a teljes létszámot. Fábián Annamária elárulta, a járványhelyzet nem befolyásolta a menü árát. Szerencsére március elején megemelték a nyersanyag-normát a hús- és tejtermékek áremelkedése miatt.

A Nátus konyha vezetője, Ősz Andrea elmondta, általában 2500 főre főznek, s beletartoznak a városi általános és középiskolások, valamint mintegy 150 külsős előfizető, főleg tanárok és idősek. Annak ellenére, hogy a tanárok közül majdnem mindenki visszamondta az ebédet, az utóbbiak száma március óta közel húsz százalékkal megnövekedett. Esetükben vállalták a házhoz szállítást. Az iskolások körülbelül kétszázan maradtak, ők személyesen járnak az ebédért. A június 2-án kezdődő iskolai felügyelet miatt előzetesen harminc fővel nő a szolgáltatást igénybe vevő iskolások száma. Ősz Andrea reményét fejezte ki, hogy szeptembertől a teljes létszámra kezdhetnek dolgozni. Addig is két ablakban – külön az iskolásoknak, külön a felnőtteknek – osztják ki a menüt.

Rátz Mária, az önkormányzat Egyesített Szociális Intézményének élelmezési részlegvezető-helyettese elmondta, náluk nem esett vissza az igény, ugyanis mind az idősotthonokban lakók, mind a szociális étkezők megmaradtak. Hétköznaponként közel 400, hétvégén 280-300 főre főznek. A kiszállításuk a járványhelyzetben úgy alakult át, hogy a konyha melletti épületbe badellában, azaz rozsdamentes duplafalú ételszállító edényben viszik át az ételt, majd teszik bele az elfertőtlenített éthordókba, amiket egy cég terít szét az idősek otthonaiba. Illetve a hajléktalanszállóra nagy badellában szállítanak. A járványügyi helyzet megszüntette a helyben fogyasztást, e lehetőséggel néhányan éltek eddig.

A Tapolcai Diák- és Közétkeztető Szolgáltató Kft. forgalma egyharmadára esett vissza a járvány ideje alatt, de már egyre többen kérik az ebédet az intézményekben. Amint azt lapunknak Mezőssy Tamás ügyvezető elmondta, március közepe előtt napi 2000-2100 adag ebédet főztek, azt követően hatszázat.

– Megszűnt az étkeztetés az oktatási, nevelési intézményekben, csak a kórházba és a közintézményekbe kértek ebédet, illetve a szociális étkeztetés maradt. A szülők közül csak kevesen vitték el a gyerek ebédjét, annak ellenére, hogy jelentősen reklámoztuk ezt a lehetőséget minden felületen. A 450 óvodásét 150-en, a 900 iskolásét a létszám húsz százaléka. Pedig biztosítottuk a korábbi árat, az egyszer használatos dobozt a higiéniai előírások betartásával, a város három helyszínén, hogy mindenki számára elérhető legyen. A szülők így látták, hogy mit kapnak az iskolában a gyerekek, elégedettek vele, sőt, meglepve tapasztalták, hogy otthon többet ettek a gyerekek, mint az iskolában – mondta a vezető.

A Tapolcai Diák- és Közétkeztető Szolgáltató Kft. forgalma egyharmadára esett vissza két hónappal ezelőtt, de mára egyre több ebédre van igény Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Hozzátette, hogy a konyhán 80 féle speciális diétás ételt tudnak készíteni, hiszen a kórház beteg élelmezését is ellátják. Naponta 15-20 féle étel készül, a legtöbben glutén-, cukor-, vagy laktózmentes diétás ételt kérnek, de igény van a szénhidrát-csökkentett ebédre és vannak, akik dió, vagy mogyoró allergiában szenvednek, számukra is külön főznek.

– A 45 fős létszámot 18 fővel kellett csökkentenünk, ők nagy részben tálaló konyháinkon dolgoztak, négy vagy hat órában, vagy nyugdíjasok. Javasoltam, hogy kérjenek segítséget a munkaügyi központban, és abban állapodtunk meg, hogy amint lehet, újra munkába állhatnak a cégnél. Bízom benne, hogy szeptembertől így is lesz, de közben már például a bölcsődébe és a kollégiumba tudtunk visszavenni dolgozót. Pillanatnyilag közel 900 ételt készítünk naponta. Örülnénk, ha a nyári időszakban a szülők továbbra is kérnék a gyerekek ebédjét, hiszen a 45 dolgozóval működő cég megmenthető lenne így. Az önkormányzat cégei közül akkor ez lesz az egyetlen, amely önerőből fenn tudja magát tartani – hangsúlyozta Mezőssy Tamás.

Az iskola és az óvoda március közepi bezárását követően, egyik napról a másikra, a felére esett vissza a nemesvámosi Csillagvirág Óvoda főzőkonyhájának forgalma is. Ugyanakkor elkezdtek főzni az idős, illetve egyedül élő emberekre a faluban, így mintegy 180 fő részére készítették az ebédet a veszélyhelyzet idején.

Tóth Csilla, a főzőkonyha élelmezésvezetője elmondta, hogy a mindenki számára váratlan helyzet ellenére a munka folytatódott tovább, bár még nagyobb gondot fordítottak a higiéniára, a konyha és az alapanyagok fertőtlenítésére. Ezek korábban is nagy hangsúlyt kaptak náluk, ezért nem volt nehéz alkalmazkodniuk a vírusjárvány miatti, még szigorúbb előírásokhoz.

Az ebédkiszállításnál – a lakosságtól érkező éthordók helyett – a biztonság érdekében áttértek az egyszer használatos műanyag dobozokra, amelyekben minden nap annyi adagot porcióznak ki, amennyire éppen szükség van.

Tóth Csilla a műanyag dobozokba rakott ebédet porciózza a kiszállítás előtt Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az idős embereknek az ebédet a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének munkatársai szállítják ki a faluban az önkormányzat segítségével.

Manapság az óvoda és az iskola újraindulásával 70 adaggal több ebédet készítenek, és a következő héttől már megközelíti majd a 300-at az igénylők száma. Tóth Csilla elmondta még, hogy a tanév végét követően sem áll le a főzőkonyha. Tovább főznek ugyanis a szociális ellátásban részesülőknek, az óvodásoknak, hogy segítsék a dolgozó szülőket, és mivel a környéken egymást érik a nyári táborok, ezért a táborozó diákok részére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában