bővülnek a sportolási lehetőségek is

2020.06.05. 14:00

Szálláshely lesz a balatonalmádi kolostorépületből

Több nagyberuházás is zajlik a városban, melyek közül kettőt a tervek szerint ősszel befejeznek.

Sági Ági

A pályákhoz tartozó öltözőknél még tart az építkezés

Fotó: Sági Ági/Napló

Az egyik a Szent Ignác-templom melletti kolostorépület, mely a tervek szerint később szálláshelyként működhet. Ötven vendéget lehet majd itt elszállásolni, és helyet adhat workshopoknak, konferenciáknak, akár kisebb céges rendezvényeknek is.

Botlottak meglepetésekbe a kolostorépületnél. Kepli Lajos polgármester az építkezés közben talált barokk kori pincénél Fotó: Sági Ági/Napló

– A térség országgyűlési képviselőjének, Kontrát Károlynak a segítségével két régen vágyott nagyberuházás valósulhat meg a városban. Múlt év decemberében kezdődött itt a Szent Ignác-templom mellett az építkezés, reméljük, hogy novemberre elkészül. Az üzemeltetés valószínűleg a jövő év elején kezdődhet. Hetente tartunk bejárásokat, egyelőre a terv szerint haladnak a munkák. Botlottunk meglepetésekbe is, például találtunk egy barokk kori pincét itt, a hátsó oldalnál. Kiderült, hogy a nyolcvanas évekbeli legutóbbi restaurálás nem volt túl igényes, nem éppen az eredeti helyreállítására törekedtek. Most a műemlékvédelem képviselője is felügyeli a felújítást, nagyon szigorú szempontok vannak. Voltak meglepetések a falszerkezetet és a fűtési rendszert illetően is, de a felvetődő problémákat azonnal kezeljük is – mondta Kepli Lajos polgármester.

Az épületen belül kicserélték az összes villany- és közművezetéket, a nyílászárókat, valamint új tetőt kapott az épület. A külső festés félig kész, hiszen amíg tartanak a belső munkák, a külső festéssel nem lehet haladni. Hamarosan kezdődik az épület bebútorozása, a szobák berendezése és a konyhatechnológia beszerzése, mivel étterem nyílik a kolostor másik szárnyában.

A másik nagyberuházás a városgondnokság mögötti területen tart. Közel egymilliárdos ráfordítással egy-egy nagy méretű, műfüves, illetve élőfüves pálya épül villany­világítással, lelátóval, öltözőkkel, parkolókkal és a hozzá vezető úttal.

A pályákhoz tartozó öltözőknél még tart az építkezés Fotó: Sági Ági/Napló

– A műfüves pálya gyakorlatilag elkészült, a műfüvet kell még lerakni, de amíg a környezetében tart az építkezés, addig várnak vele. Az öltözőépületek mögött létesül az élőfüves pálya, itt még ki kell váltani egy vízvezetéket, ennek az engedélyére várunk. A kettő között lesznek az öltözőépületek, hátul üvegfallal, kilátással a pályára. Legközelebb Balatonfüreden van hasonló színvonalú pálya, és bár ide nagyobb bajnokságokat is lehet majd hozni, a legfontosabb számunkra, hogy a saját utánpótláscsapatunk egész évben tud majd itt edzeni. A régi focipálya az év egy részében általában nagyon vizes, a helyén valamilyen közösségi tér kialakításán gondolkozunk – tette hozzá Kepli Lajos.

A város egy nyertes pályázatnak köszönhetően egy kilométeres futókörrel bővítheti a sportolási lehetőségeket, de ez az Erzsébet-ligetben épül majd meg. Készül egy kerékpáros ügyességi pálya is, ezt a vörösberényi iskola mögé telepítik. Az épülő focipálya mögötti két és fél hektáros városi területre egy fedett sportcsarnokot szeretnének építeni, ehhez azonban még keresik a forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában