nyaralástörténeti látogatóközpont

2020.06.14. 11:30

Újjászületik a balatonfüredi Esterházy-kastély

Újjászületik és a tervek szerint jövő őszre elkészül a jelenleg üresen álló Esterházy-kastély: több mint egymilliárd forintból nyaralástörténeti látogatóközpontot álmodtak a helyszínre.

Juhász-Léhi István

20200612 Balatonfüred Esterházy-kastély Nyaralástörténeti Látogatóközpont alapkövének elhelyezése Könnyid László, Bóka István, Kontrát Károly Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Egy hosszú folyamat meghatározó állomásához értünk, az egykori Esterházy-kastély felújítása megkezdődhet – jelentette ki Bóka István polgármester az ünnepélyes alapkőletételen. – Mint világörökség-várományosi helyszín kapta meg a város ezt a forrást.

Az 1400 négyzetméteres Esterházy-kastély felújítása 1,1 milliárd forintból valósul meg Fotó: Penovác Károly/Napló

A polgármester kiemelte, hogy a balatonfüredi fejlesztés mellett megújul például a keszthelyi Festetics sétány, a szigligeti vár, a badacsonytomaji Kisfaludy út, de egyebek között a tihanyi egykori magtárat is teljesen felújítják. Mindezek úgynevezett hálózatos fejlesztésben valósulnak majd meg, és Bóka István reméli, hogy nem pontszerűen működnek majd ezen helyszínek, hanem egymást erősítve.

Az Esterházy-kastélyban kialakított interaktív kiállítás a tervek szerint Balatonfüred múltját mutatja majd be érdekesen, látványosan. Kiderült: az 1400 négyzetméteres Esterházy-kastély felújítása 1,1 milliárd forintból valósul meg, amihez Balatonfüred 70 millió forinttal járul hozzá. Ehhez szorosan kapcsolódva megépül egy 200 négyzetméteres látogatóközpont, és rehabilitálják a kastélykertet is.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese arról beszélt az ünnepi eseményen, hogy ez egy szimbolikus beruházás, amivel nem csak a nyári turisztikai időszak alapjait teszik le, hanem egy újabb fejlődési szakaszét is. Céljuk a koronavírus-járvány után a belföldi turizmus újraindítása. A számok jól alakulnak, a honi vendégek hisznek a nyárban.

Az adatok amúgy kitűnőek, az elmúlt hónapban az ötödik leglátogatottabb település volt Balatonfüred a vendégéjszakák tekintetében.

- Balatonfüred fokozatosan, szisztematikusan turisztikai fejlesztéseket hajt végre, országosan is az egyik legerősebb projektgazda. Átgondolt fejlesztésekkel mindig a jövőbe tekint – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Kontrát Károly miniszterhelyettes, államtitkár kijelentette: a Balaton lesz az idei évad fő turisztikai attrakciója itthon.

- Egy beruházás elindításánál vagyunk, amely majd egy újabb füredi kincset mutat be a vendégeknek – mondta. – Mindez új látványosság lesz a régióban is.

Könnyid László, Bóka István és Kontrát Károly az alapkőletételen Fotó: Penovác Károly/Napló

A füredi Esterházy-kastély 1782-ben épült barokk stílusban, majd több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt. A kétszintes épület nem mellékesen volt vendéglő, szálló, MÁV-tisztviselők üdülője. De egykor helyet kapott benne tudományos intézet részlege, könyv- és térképtár vagy éppen nyomda is. A Rákosi-rendszerben, 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, ami után munkásüdülőként használták.

Az alapkőletételen a kapszulába Bóka István a Balatonfüredi Napló egy számát, Könnyid László egy pendrive-ot, amelyen a beruházás dokumentumai vannak, Kontrát Károly pedig a látogatóközpont tervrajzát helyezte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában