Kevés a lakás, nagy a kereslet

2020.06.18. 11:30

Újraindítják az önkormányzati bérlakás-pályáztatást megyénk városaiban

Akadt olyan település a megyében, ahol a koronavírus-járvány nem volt hatással az önkormányzati bérlakások kiadására, máshol viszont csak a veszélyhelyzet megszüntetését követően indul újra a pályáztatás.

Marton Attila, Laskovics Márió, Tóth B. Zsuzsa

20200617 Veszprém a volt Színészház épületeFotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A bérlőkre vonatkozó legfontosabb szabályok, hogy a lejáró bérleti szerződés a bérlő egyoldalú nyilatkozatával a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik, valamint, hogy lakás nem üríthető ki a veszélyhelyzet idején.

- Március óta az első pályázatot piaci alapú bérlakásra június 11-én írtuk ki – közölte kérdésünkre Lendvai-Frikkel Attila, a Veszol Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője. Jelenleg erre az egy ingatlanra, egy Karacs Teréz utcai kétszobás bérlakásra lehet pályázni, június 29-ig. A társaság Veszprémben 205 bérlakást kezel. Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások lejárt vagy lejáró bérleti szerződései esetében alkalmazták a vonatkozó kormányrendeletet, így a lejáró szerződéseket meghosszabbították. – A kiküldött nyilatkozatokat az érintett bérlők visszaküldték irodánkba, így lejárt bérleti szerződésük automatikusan meghosszabbodott a kormányrendeletben meghatározott időpontig – fogalmazott az ügyvezető.

Lendvai-Frikkel Attila ügyvezető Fotó: Penovác Károly/Napló

A lakásügynökségnél az elmúlt hónapokban a járvánnyal járó gazdasági problémák miatt két bérlő kért segítséget a lakbérfizetéshez: az egyik esetben halasztott fizetést és részletfizetési kedvezményt adtak, míg a másikban a Veszprém Egyházmegyei Katolikus Karitász kollégáival egyeztetve az általuk kezelt Lak6 program, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület segítségével sikerült áthidalni a fizetési nehézségeket, mondta Lendvai-Frikkel Attila. Az ügyvezető arról is tájékoztatta a Naplót, hogy átmenetileg sikerült elhelyezniük a márciusban leégett csatár-hegyi ingatlan lakóját, és együttműködve a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, biztosították számára a mindennapi élethez szükséges dolgokat.

Pápán az üres, bérbe adható önkormányzati lakások száma csekély, egy részük felújításra, karbantartásra, javításra szorul. Az önkormányzat kezelésében a január 1-jei állapot szerint összesen közel ötszáz lakás van. Évente közel húsz pályázatot ír ki a jegyző, szociális rászorultsági, költség- vagy piaci alapon. A bérleti szerződés határozott időre, öt évre szól – tájékoztatott Áldozó Tamás polgármester. Mint mondta, a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata folyamatban van, az új rendelet érinti a bérleti díjak, jogosultsági feltételek módosítását is. Várhatóan a veszélyhelyzet megszüntetését követően indul újra a lakások pályáztatása.

– A veszélyhelyzetre tekintettel a bérlők részére megállapított engedmény bevezetéséről külön döntés született, az e tárgyban hozott kormányzati intézkedések megfelelő védelmet nyújtanak a lakóknak a jelen helyzetben. A veszélyhelyzet ideje alatt az állami és önkormányzati bérleti szerződésekre vonatkozó kormányrendeletek szerint a lejáró bérleti szerződés a bérlő egyoldalú nyilatkozatával a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik – emelte ki Áldozó Tamás.

Ugyancsak jelentős segítséget jelent a lakóknak, jegyezte meg, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján bírósági végrehajtási cselekmény – hagyományos árverés, helyszíni eljárási cselekmény – nem foganatosítható, lakás nem üríthető ki.

Az egykori veszprémi színészházban mintegy negyven bérlakás található Fotó: Penovác Károly/Napló

Tapolcán a koronavírus-járvány nem volt hatással az önkormányzati bérlakások bérbe adására, nyilatkozta Dobó Zoltán polgármester. – A városban szociális, költségelvű és piaci alapon juthat valaki önkormányzati bérlakáshoz, már önmagában az jelentős engedmény, hogy valaki ilyen támogatást kap. A 220 bérlakás iránt meglehetősen nagy a kereslet, pillanatnyilag egyetlen üres lakás sincs a városban. Bizonyos esetekben akár 16–18 ezer forintos havi bérleti díj fejében is lakáshoz lehet jutni, természetesen az összeg a bérlő szociális helyzettől és a lakás méretétől is függ – tudtuk meg Dobó Zoltán polgármestertől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában