Új és egységes megállók

2020.07.28. 07:00

Egyformára cserélik a veszprémi helyi járati autóbusz-megállókat

Az Ady Endre utcai „lábasházak” buszmegállója teljesen átalakult: a vadonatúj váró közel hárommillió forintba került, azonban nem az önkormányzat kasszáját terhelte a kiadás. Ez is elhangzott az ennek kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Brányi Mária alpolgármester elmondta, a várakozást szeretnék komfortosabbá tenni, és azokra a helyekre is buszvárókat telepítenek, ahol korábban nem volt. Az egységes városkép jegyében fokozatosan cserélik majd le a régi darabokat is. Ugyanakkor kiemelte: ezek a buszvárók jóval komfortosabbak, mint a korábbiak.

Szeptemberig 73 utasváró állítását tervezik Veszprémben, amelyeket részben új helyszíneken – nyolc ilyen lesz – telepítenek majd, részben a meglévőket cserélik le.

Fecske Zoltántól, a kivitelező ügyvezetőjétől megtudtuk, az utasváró rendszert úgy alakították ki, hogy minden helyszínre ki lehessen építeni. Ugyanis vannak olyan megállók, ahol nem fér el az Ady Endre utcán látható oldalfalas kivitel, ott hátfalasat építenek. A buszmegálló moduljai folyamatosan bővíthetők, kettőtől akár a kilencelemes váróig. A beépített reklámfelületnek köszönhetően – amelyet cégük hasznosít – a megyeszékhelyi önkormányzatnak nem kerül pénzbe. Sem az utasváró telepítése, sem az üzemeltetése, amiben benne van a tisztítás, a karbantartás és mindenféle javítási feladat.

Elhangzott az is, hogy maga a váró horganyzott, szinterezett, és legalább 15 éves élettartamot jósolnak neki. De a V-Busz és a város számára is kiváló lehetőség az, hogy az egységes arculattal elindulhat az utasváró program. Eddig nyolc utasváró épült meg azokon a helyszíneken, ahol eddig nem volt. A hét első napján is bontottak, hat régit szedtek szét. Érdekes, hogy a bontástól a telepítésig maximum három nap telik el, azaz „csak” ennyit kell kibírnia az utazóközönségnek fedett váró nélkül.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ha a szeptemberi iskolakezdésre elkészül a 73 váró, utána folyamatosan, évente újulnak meg ezek a terek, ahogy a korábbi szerződések kifutnak – tette hozzá Fecske Zoltán.

És, hogy mi lesz az elbontott várókkal? A részletek még nem ismertek, de egy részük hasznosítható, ezeket felajánlja Veszprém a környező önkormányzatoknak. Az is felmerült, hogy a vandálok ellen mit tud majd tenni az üzemeltető vállalkozás? Ezzel kapcsolatban arról beszélt a cég képviselője, hogy kéthetente járják a plakátragasztók az autóbuszvárókban cserélni a reklámokat, de ha a V-Busztól vagy a várostól kapnak jelzést, 48 órán belül kötelesek kijavítani az esetleges károkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában