Szeretetből vállalt kötöttség és szolgálat

2020.07.27. 07:00

Jubiláló házaspárokat is megáldották a pápai búcsúban

A családi szeretetközösség állt a Szent Anna-plébániatemplom búcsújában: imádkoztak a nagyszülőkért, valamint áldásban részesültek a kerek évfordulós házaspárok.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szent Anna a keresztény hagyományok szerint Szűz Mária édesanyja volt, a várandósak, az édesanyák, a házaspárok és a nagyszülők, valamint a Veszprémi Főegyházmegye védőszentje. Tiszteletére tartotta búcsúját a Szent Anna-plébánia a hétvégén. Szombat este rózsafüzér és a nagyszülőkért felajánlott szentmise, vasárnap ünnepi nagymise, valamint litánia és (a megszokott hangverseny helyett) szentmise szerepelt a programban.

A búcsúi szentmisét Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó celebrálta. Szentbeszédében a templom – Szent Annát és férjét, Joachimot, valamint gyermeküket, Szűz Máriát is ábrázoló – fő oltárképe alapján beszélt a családi szeretetközösség fontosságáról. Mint mondta, Isten az embert férfinak és nőnek teremtette, aztán egymásnak ajándékozta, megváltotta és az élet szolgálatára állította őket. A házaspárok e szolgálatot a házasság kötelékében vállalják, és nem is egyszerű vállalkozás ez. Szép feladat a szeretetből vállalt kötöttség.

A misén énekkel szolgáltak a Szent Anna Óvoda pedagógusai
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A szertartás során Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó hálát adott az előzetesen jelentkező, az idén öttel osztható évfordulót ünneplő házaspárokért, majd kérte rájuk a Jóisten egységben megőrző kegyelmét, hogy egymás támogatásával tudjanak családi életükben gyermekeik, unokáik javára is munkálkodni. Tizenhárom házaspár részesült az áldásban, illetve esküjük megújítását követően a Szent József-kápolna keresztfájából készült keresztet kaptak ajándékba.

Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó (háttal) tizenhárom házaspárt áldott meg, akik megújították fogadalmukat
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Áldjon meg benneteket az Úr, és tegye könnyűvé számotokra a család igáját! Legyetek mindig jók! Ne feledjétek, hogy a házassággal olyan nehéz kötelességek járnak, melyeken csak az isteni kegyelem könnyíthet: érdemeljétek ki mindig ezt a kegyelmet! És az Úr őrizzen meg titeket a harmadik és a negyedik nemzedékig – idézte Szent Pio atya szavait Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó.

Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó szentbeszédében a templom – Szent Annát és férjét, Joachimot, valamint gyermeküket, Szűz Máriát is ábrázoló – fő oltárképe alapján beszélt a családi szeretetközösség fontosságáról
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A misén énekkel szolgáltak a Szent Anna Óvoda pedagógusai. Mint megtudtuk, augusztus 1-től Szabó Zoltán káplán segíti a plébániai munkát, aki a Szent József-kápolnában fog lakni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában