Civil szervezeteknek segítenek

2020.07.09. 07:00

Képzésekkel, tanácsadással könnyítik meg a közösségek munkáját

Július 1-jétől minden civil szervezet számára kötelező a NAV online adatszolgáltatás, amennyiben belföldön értékesítenek terméket vagy szolgáltatást, és erről számlát állítanak ki.

Őrsi Ágnes

Meleg Tamás, a megyei civil közösségi szolgáltató központ projektvezetője

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az adatszolgáltatás teljesítéséhez regisztrálni kell a NAV ­online rendszerében. A számlaadat-szolgáltatás elmaradása súlyos bírságot jelenthet a civil szervezetnek.

A témában két napon át kis csoportokban zajló képzés előadója Meleg Tamás, a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektvezetője volt.

– Civil közösségi szolgáltató központként elsődleges feladatunk a megyei civil szervezetek tevékenységének segítése, információkkal történő ellátása. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a szervezetek nagy része nem rendelkezik megfelelő szakemberrel, aki elvégezné ezeket a kötelező adminisztratív feladatokat. Míg a gazdasági társaságoknál, egyéni vállalkozóknál magától értetődő egy könyvelő foglalkoztatása, addig a nonprofit szervezetek ezt nem engedhetik meg maguknak. Itt jövünk mi a képbe: felhívjuk a figyelmet a betartandó határidőkre, képzéseket, tanácsadásokat tartunk a nagy érdeklődésre számot tartó témakörök mentén – mondta el lapunknak Meleg Tamás.

Meleg Tamás, a megyei civil közösségi szolgáltató központ projektvezetője
Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Szerencsére sokan jelezték, hogy sikerült segítséggel vagy önállóan elvégezniük a regisztrációs folyamatot, így a képzésünkön azok vettek részt, akik az informatikai feladatok terén kihívásokkal küzdenek. A határidő közeledtével egyre többen jelentkeztek az irodánkban, hogy nem tudják elvégezni a feladatot, nekik egyénileg segítettünk.

– Azt javasoljuk azoknak, akik nem voltak ott a felkészítésen, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot. A honlapunkon elérhetővé tettünk egy bemutató segédletet, mely végigvezet a regisztrációs folyamaton. Fontos hangsúlyozni, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a NAV szankciómentességet biztosít a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket nem vagy nem megfelelően teljesítők részére szeptember 30-áig – tette hozzá a projektvezető. Azoknak a kis civil szervezeteknek, amelyeknek kevés bevételük van, a Nemzeti Együttműködési Alap egyszerűsített támogatási konstrukciója nyújt lehetőséget. A 200 ezer forint támogatási összeg a rendelkezésre álló keret erejéig gyakorlatilag alanyi jogon – pályázati bírálat nélkül – biztosít forrást.

– Azt ajánlom, a fejlődni, előrelépni kívánó szervezetek tartsák velünk a kapcsolatot, hogy ezekről a képzési lehetőségekről közvetlenül értesüljenek, és lehetőségeik szerint vegyenek részt az ilyen jellegű rendezvényeinken – zárta gondolatait Meleg Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában