hat óra alatt elkészült

2020.07.17. 07:00

Közösen épített hidat Kamond és Kemenespálfa

Régóta fenn­álló problémát oldott meg Kamond a napokban a szomszédos Kemenespálfa községgel együtt, amikor összefogva felújították a két település között, a Marcal folyó fölött átívelő hidat.

Tóth B. Zsuzsa

A kamondiak a szomszédos kemenespálfaiakkal együtt újították fel a két települést összekötő, forgalmas gyaloghidat

Forrás: önkormányzat

Az egymástól nagyjából másfél kilométernyire levő falvak között a gyalogos és kerékpáros átjárást jelentősen megkönnyíti a híd, annak hiányában viszont 12 kilométert kell utazni, ha valaki a szomszédba szeretne jutni. Márpedig a két település között jó a barátság, többen a szomszédból házasodtak, tehát forgalmas a híd. Azonban annak állapota a legutóbbi, mintegy tíz évvel ezelőtti, szintén közös rekonstrukció után mostanra leromlott, a híd pedig balesetveszélyessé vált.

A két község önkormányzata állta a szükséges, mintegy félmillió forint értékű faanyag árát, a falvakból egy-egy asztalos irányításával pedig hozzávetőlegesen harmincan dolgoztak azon társadalmi munkában, hogy hat óra alatt elkészüljön az új híd – tudtuk meg Kamond polgármesterétől, Asbóth Szabolcstól.

A községben jelentős összefogással, társadalmi munkával újult meg több létesítmény is a közelmúltban. Több mint húszan dolgoztak egy dél­előtt, így együtt lebetonozták a sportpályánál a cserekispad alatti területet, elkészült a majdani büfé aljzata, és újrafestették a játszótér játékait.

A kamondiak a szomszédos kemenespálfaiakkal együtt újították fel a két települést összekötő, forgalmas gyaloghidat Fotó: önkormányzat

A községben a közelmúltban befejezték a szennyvízberuházás első ütemét. Annak keretében a 110 ingatlan közül 54 kötött rá önkéntes alapon az egyedi, biológiai módszerrel működő rendszerre. A kiépítést segítő Széchenyi-terv keretében kiírt pályázat 90,6 millió forintot bocsátott rendelkezésre, a lakók ingatlanonként a bekerülési költség mindössze öt százalékát, közel 90 ezer forintot fizették be. Amennyiben a második, Karakószörcsökkel közösen tervezett ütemre szintén sikerrel pályáznak, további 26 ingatlan ráköthet a rendszerre.

A projekt megvalósításával egyedi tisztítókat telepítettek az egyes csatlakozott ingatlanokra. A szennyvíz közvetlenül a tisztítóba kerül. A biológiai tisztítást követően a tisztított szennyvizet a szikkasztómezőn szikkasztják el. Az egyedi tisztítók kiépítésével a talaj, illetve a rétegvíz szennyezésének jelentős csökkentése érhető el. Javul a lakosság életkörülménye, nő az ingatlanok értéke, mivel magasabb komfortfokozatba kerülnek. A beruházás keretében három talajvíz-megfigyelő kutat építettek a hatás monitorozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában