fejlesztéseket adtak át

2020.08.01. 15:30

A bakonyszentiváni fiatalok helyben tartásáért dolgoznak, pályáznak

A fejlesztésben pályázati úton előre haladó kis faluban ezúttal a művelődési ház külső, valamint az óvoda teljes körű felújítását, új udvari eszközeit avatták fel.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyar Falu Programban megvalósult, összesen több mint ötvenmillió forint értékű fejlesztéseket adtak át ünnepélyesen pénteken a községben. Fehér Mária címzetes főjegyző köszöntötte a megjelent környékbeli polgármestereket, meghívottakat, majd a Himnuszt követően Frum István polgármester ismertette a projekteket. Mint mondta, a művelődési ház 15 millió forintos támogatásból külsőleg, energetikailag teljesen megújult. Az óvodaépület külső és belső felújítására több mint 29 millió forintot nyertek el, az udvari játszópark kialakítására pedig ötmillió forintot fordíthattak. Ez kiugró értékű korszerűsítés a község történetében.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a Magyar Falu Program sikerességéről beszélt. Balra Frum István polgármester és Horváth Tamás csóti plébános Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A veszélyhelyzet figyelmeztetett minket, hogy át kell gondolni az életet, súlyán kezelni és megbecsülni, amink van. Ha nem mutatjuk meg, mire lehetünk büszkék, nem tudnak mit becsülni bennünk. A felújított épületek épített örökségünk fontos részei, ezért kötelességünk gondoskodni állaguk megóvásáról. A fejlesztésekkel a legfőbb célunk a közművelődés alapvető tárgyi feltételeinek megteremtése volt. Az óvodánkban tizenkét gyermek nevelkedik. Fontosnak tartjuk, hogy számukra helyben biztosítsuk az óvodai nevelést, ne kelljen utazniuk, a saját falujukban tölthessék legalább kisgyermekkoruk éveit, még ha ez anyagi áldozattal is jár az önkormányzat részéről. Bízom abban, hogy az óvoda megléte hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság lélekszáma, még ha elöregedő is, nem csökken tovább. Örvendetes, hogy jelenleg több baba születését várjuk – fogalmazott a fiatal faluvezető, külön megköszönve a helyiek az óvodafelújításban végzett önzetlen, pénzmegtakarító segítségét.

Frum István polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a teljeskörűen megújult óvodát is felavatta. Középen Maródy Krisztina óvodavezető Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a fejlesztésekhez gratulálva szólt arról, hogy egy épület önmagában nem sokat ér, azt meg kell tölteni élettel. Az ötezer fő lakosságszám alatti településeket érintő, a fiatalok helyben maradását célzó, egyszerűen pályázható Magyar Falu Program sikeressége kapcsán elmondta, a közösségi terek, önkormányzati helyiségek és eszközök fejlesztésén túl jó néhány plébánia is elkezdett megújulni. Az idei költségvetés alacsonyabb lesz a tavalyi 150 milliárd forintnál.

Az óvodaépület külső és belső felújítására több mint 29 millió forintot nyertek el, az udvari játszópark kialakítására pedig ötmillió forintot fordíthattak Fotó: Laskovics Márió/Napló

A nemzeti színű szalag átvágásával felavatott fejlesztéseket Horváth Tamás csóti plébános szentelte meg. Az ünnepségen közreműködött a Pápai Huszár Egyesület, az óvodások versmondással, valamint a Szó és Kép Színpad A székely asszony meg az ördög című mesekomédiával. A rendezvény bejárással és állófogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában