A járvány is hatással volt a nyári diákmunkára

2020.08.28. 07:00

A diákmunka nagy segítség lehet a cégek számára

Idén valamivel kevesebb diák munkájára érkezett igény az iskolaszövetkezethez, mint a korábbi években, de a kereskedelemben és a vendéglátásban az idei nyáron is szívesen foglalkoztatták a diákokat a vállalkozások.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Partnerei életében olyan változások álltak be a járványhelyzet miatt, amelyek hatással voltak a diákok foglalkoztatására, így a veszprémi székhelyű iskolaszövetkezetre is 2020-ban. Czuppon Gergő, a Meló-Diák Észak-dunántúli Iskolaszövetkezet területi igazgatója elmondta, hogy a korábbiakhoz képest sok megbízásuk nem vagy csak alacsonyabb volumenben valósult meg, ezért a tanulók kevesebb lehetőség közül választhattak az idei nyáron, mint az elmúlt években.

Az autóiparban érintett cégeknél tapasztaltak erőteljesebb visszaesést, illetve azt, hogy lassabban indultak újra, ennek ellenére voltak olyan területek is, amelyektől a korábbi évekhez hasonló mértékű igény jelentkezett a diákok munkája iránt. Ilyen volt például a Balaton-part, ahová szobalányokat, recepciósokat, felszolgálókat és konyhai kisegítőket is szép számban kerestek. A fiatalok pedig akár nettó 180 ezer forintot is kereshettek, ha egy hónapot végigdolgoztak.

Az elmúlt időszakban az élelmiszeripar, illetve a kereskedelem területéről is egyre több igény jelentkezik, mivel a zavartalan ellátás miatt szükség van diák árufeltöltőkre, pénztárosokra és kiszolgáló személyzetre is.

– Azt gondolom – főleg annak fényében, hogy egyre többet beszélnek a járvány második hullámáról –, a diákmunka rugalmassága nagy segítség lehet a cégek számára a mindennapi működésükben. A diák munkavállalók rugalmasságából adódóan foglalkoztatásuk valós előny lehet a járványhelyzet alatt – vélekedik a területi igazgató.

Simon Adrienn ügyfélszolgálati referens és Czuppon Gergő egyeztet a veszprémi irodában Fotó: Molnár Sándor/Napló

Czuppon Gergő elárulja lapunknak azt is, hogy idén is sok 15-16 éves fiatal is jelentkezett náluk munkára a nyári szünetben, viszont a cégek a válogatáskor előnyben részesítették a nagykorú diákokat.

– Egyre több partnerünk látja úgy, hogy ősszel is szüksége lesz a fiatalok munkájára, és egy részük már konkrét igényeket is megfogalmazott felénk. A vállalkozásoknak a koronavírus-járvány várható második hullámának bizonytalansága miatt nagy szükségük lehet a rendkívül rugalmas iskolaszövetkezetekre, ezért a diákokra továbbra is számítunk. Aki szeretne dolgozni, annak biztosan lesz rá lehetősége – teszi még hozzá az iskolaszövetkezet területi igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában