öröm és felelősség

2020.08.03. 07:00

A szülőkhöz szóltak a kolontári Szentkút Anna-napi miséjén

A szülőknek, nagyszülőknek a feladata és felelőssége az, hogy átadja a keresztény értékeket a következő generációknak. Szülőnek, nagyszülőnek lenni öröm, de felelősség is egyben.

Tisler Anna

Szijártó László (balra) és Nagy Nándor a kolontári Szentkútnál

Fotó: Tisler Anna

Szijártó László pápai plébános szólt a hívekhez a Szentkút hagyományos Anna-napi miséjén. Az atya példaként állította hívei elé Jézus nagy­anyját, Szent Annát és férjét, Joachimot. Fohászkodtak gyer­mekáldásért, de vágyuk nem teljesült. Abban a korban a gyermektelenségről úgy gondolták, valamely bűn miatt nem ajándékozza meg őket Isten gyermekkel. Anna és Joachim évtizedekig kitartóan fohászkodott, hitt, miközben elviselte a szégyent is. Idős korukra kérésük meghallgatásra talált, Anna méhében meg­fogant Mária, Jézus Krisztus édesanyja. Amikor Mária megszületett, nem történt csoda. Úgy nőtt fel, mint más gyermekek, szülei tanították a hagyományokra, a házimun­kára. Felnőve ő lett az a kiválasztott, akinek méhében megfogant Jézus. Szent Anna példája mutatja, hogy a kitartó imádság, fohászkodás meghallgatásra talál. A Veszprémi Főegyházmegye fő védőszentje Szent Anna.

Szijártó László (balra) és Nagy Nándor a kolontári Szentkútnál Fotó: Tisler Anna

Az atya, aki augusztus 1-jétől Balatonalmádiban szolgál, ígérte, hogy a Szentkútnál az Anna-napi és a szeptember végi szentmiséket ezentúl is megtartja; életének biztos pontja a kolontári Szentkút. A mise elején Nagy Nándor devecseri plébános megáldotta azt a két márványtáblát, amelyet egy hívő ajándékozott a kegyhelynek. Az egyik a koronavírus-járvány ellen kéri a védelmet, a másikon a magyarság megmaradásáért írott ének olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában