augusztus 20

2020.08.20. 20:59

A z Esterházy-kastély udvarán emlékeztek meg az államalapítás ünnepéről Pápán

Pápán este az Esterházy-kastély udvarán rendezték meg államalapító Szent István ünnepét.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Pápa Város Fúvószenekara toborzóját és a Himnuszt követően Győrffy Balázs országgyűlési képviselő mondott beszédet, megidézve az ünnepek gyermeki megélését, a barokk ékszerdoboz-város jövőbe mutató hagyományait, szépségeit, illetve a megtartó keresztény alapokat, a nemzeti összetartozást.

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő ünnepi beszédében Szent István keresztény alapokra épített, máig megtartó értékű államalapítását méltatta
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kitért arra, hogy Szent István-napi tűzijáték közel száz éve velejárója az ünnepnek, csak rendkívüli helyzetekben: a II. világháború idején és az 1956-ot követő években maradt el. Nem hittük, hogy idén, békeidőben, a járvány miatt is megtörténhet ez. Az ünnep tüzei mégis igazán a magyar szívekben ragyognak.

Áldozó Tamás polgármester önkormányzati kitüntetéseket adott át. Balról Gosztola István, Mészáros István, Gruber Marianna, Köntös László és Kanozsainé Pék Mária. (Balra Huszár Hajnal műsorközlő)
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Augusztus 20-a fénye nem fakult ki az idők folyamán, inkább újabb tanulságokkal frissült, és a sok rétegben ráégett patina az évszázadok során gránit szilárdságúvá edzette. Máig ez a legegyetemesebb, a legtöbb magyart megérintő és -mozgató, a nemzeti egység jelképévé vált ünnepünk, legfőbb nemzeterősítő közösségi élményünk. István királyunk életműve ma is jelentést hordoz, érvényességét nem veszítette. Amit alkotott, a múltunk alapköve, melyre jövőnk is épül. Mindennek legfőbb kovásza a hit, mely tettek nélkül nem sokat ér – emelte ki a szónok. Győrffy Balázs a vírushelyzetre fegyelmet, kitartást kívánt a pápaiaknak.

A zenés-verses ünnepi műsorban közreműködött Csuti Eszter és Németh Zsófia, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület tagjai, Fleck Krisztina diák, valamint Nagy Máté
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A zenés-verses ünnepi műsorban közreműködött Csuti Eszter és Németh Zsófia, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület tagjai, Fleck Krisztina diák, valamint Nagy Máté.

Államalapító Szent István ünnepét Pápán az Esterházy-kastély udvarán rendezték meg
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A járványhelyzet miatt március 15-ről elhalasztva önkormányzati kitüntetéseket adtak át: Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző és Köntös László református lelkész, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője Pápa Városért Érdemérem, Kégl Andrea gyermekgyógyász és a fertőző betegségek főorvosa, Gruber Marianna, a Türr István Gimnázium nyugállományú igazgatója, Mészáros István volt önkormányzati képviselő, Gosztola István építész, valamint Molnár Dániel háziorvos, belgyógyász (posztumusz) pedig Pápa Város Díszoklevele kitüntetést vehetett át Áldozó Tamás polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában