Stresszoldás a természetben

2020.08.12. 07:00

Háziállatokkal és gyógynövényekkel ismerkedtek a táborozók Paloznakon

Negyedszer rendezte meg Kristály Katalin az egyre népszerűbb Zanyatábort, melyben a paloznakiakon kívül környékbeli gyerekek is részt vettek. A szervező szerint az érzések, hangulatok fontosak, melyek lelkünket színesítik.

Szendi Péter

A táborozó gyerekek önfeledten játszottak a szalmabálán

Fotó: Szendi Péter/Napló

– Van három gyermekem, akik ha kértek valamit kiskorukban, kicsit érdekesen szólítottak meg: zanya, éhes vagyok, zanya, kösd meg a cipőmet, zanya, mesélj egy kicsit. Így jött végül a Zanyatábor név, melyben kezdetben a gyermekeim vettek részt, de idén már többen csatlakoztak hozzánk a környező településekről is – mondta Kata.

A Millenniumi parkban beszélgettünk Kristály Katalinnal. Mögöttünk a templom, előttünk a csodálatos Balaton, festeni sem lehetne szebbet. Tavaly a természetvédelemé, idén pedig a gyógy- és fűszernövényeké, valamint a felelős állattartásé volt a főszerep. A gyerekek különféle gyógynövényekkel ismerkedhettek meg, mint például a levendula, citromfű, menta, csipkebogyó, csalán. Megbeszélték a hatásukat, mi mire való, és mi mindent lehet belőlük készíteni. Megkóstolták a levendulaszörpöt, a mentás limonádét, emellett pedig illatpárnát is töltöttek.

Bepillanthattak az állattartás rejtelmeibe, különböző háztáji állatokat ismerhettek meg, és láthatták, milyen és mennyi munka van a tartásukkal. A kirándulás és a mókázás sem maradt el, mindezt úgy, hogy nem hagyták el a falut. Eközben pedig megtanultak hálát adni. Miért pont erről szólt a tábor? Ezt is megkérdeztem Katalintól, aki a következőt válaszolta:

– Nagyon fontosnak tartom, hogy legyen egy biztos pont az életükben ebben a bizonytalan helyzetben. Mi, felnőttek sem tudjuk, mire készüljünk, így a gyermekekben is megfogalmazódik számtalan kérdés. Lesz suli, vagy nem? Találkozhatok a barátaimmal, vagy nem? Kell maszk, vagy nem? A hírek elbizonytalanítanak. Éppen ezért nagyobb szükség van a megerősítésre, mint valaha. A gyerekek is érzik ezt, ezért nem tarthatjuk őket is bizonytalanságban, nagyon fontos, hogy felszabaduljanak és önmaguk lehessenek.

Ezt követően kimentünk egy kis terepszemlére, ahol a gyerekek játékos formában dinnyét ettek vagy éppen szalmabálán játszottak. Kata azt mondta, nekik most arra van szükségük, hogy legyenek biztos pontok az életükben, mint például a szüleik, nagyszüleik, barátaik, akikben megbízhatnak, és akik körül össze lehet gyűlni és melegedni, mint a tűz körül.

A táborozó gyerekek önfeledten játszottak a szalmabálán
Fotó: Szendi Péter/Napló

Kata szerint a városi életforma folyamatos stresszhatásnak teszi ki az embert, de amikor a természetben találjuk magunkat, percek alatt megnyugszunk, jobban érezzük magunkat, hiszen ilyen környezetben fejlődtek ki az életfunkcióink is.

Számos tudományos kísérlet igazolja, hogy egy séta az erdőben erősíti az immunrendszert, csökkenti a szervezet stressz-szintjét, helyrebillenti a vérnyomást, csökkenti a vércukorértéket, javítja a vérkeringést és az anyagcserét, a koncentrációs képességet és a memóriát, csökkenti a feszültség-szorongás, a düh és a fáradtság-zavarodottság szintjét, elősegíti a szervezet relaxáltságát, valamint segíti az alvásunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában