minden évfolyamon ingyenes

2020.08.08. 15:00

Hétfőtől szállítják ki a tankönyveket Veszprém megye iskoláiba

Az elsők között érkeztek meg a tankönyvek a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskolába.

Marton Attila, Laskovics Márió

20200804 Veszprém, Rózsa iskola. A Rózsa iskolába megérkeztek a tankönyvek, Wágnerné Horváth Emőke könyvtáros és Horváthné Koltai Edit intézményvezető helyettes. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Horváthné Koltai Edit intézményvezető-helyettes elmondta, valamennyi rendelt tankönyv és munkafüzet megérkezett, összesen 5355 kötetet szállított ki a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) hétfőn. A csomagokat a tantestület tagjai pakolták ki az intézménybe. A tanulóknak az első tanítási napon, szeptember 1-jén osztják ki a tankönyveket, amelyeket idén már valamennyi évfolyamon térítésmentesen vehetnek át a diákok. Szeptembertől az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) szerint oktatnak az első és az ötödik évfolyamon, ami egyben azt is jelenti, hogy új tankönyvekből kell tanulniuk a tanulóknak. Több ötödikes tantárgy – például irodalom, magyar nyelv, történelem – esetén azonban a korábbiakkal ellentétben a tankönyvhöz nem lesz munkafüzet, az új helyzethez alkalmazkodniuk kell majd a pedagógusoknak és a diákoknak is.

Augusztus 3-án kezdődött meg a tankönyvek kiszállítása Veszprém megyében, közölte kérdésünkre Bakos Erika, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) szakmai igazgatója. Hozzátette, a megye 160 iskolájába mintegy 400 ezer tankönyvet visznek ki augusztus 27-ig, országosan 4078 intézménybe szállítanak ki 1,2 millió diáknak több mint 12,6 millió tankönyvet. A szakmai igazgató kitért arra is, a szállításokat a tanév kezdetéig a Kello részben saját erőforrások és járművek használatával, részben a Magyar Postával történő együttműködés keretében bonyolítja le. A tankönyvek válogatásában, csomagolásában a szervezet dolgozóin kívül naponta mintegy 500 diákmunkás is segédkezik, akik nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a nagy volumenű munka ilyen rövid határidő alatt teljesíthető legyen.

Kása Zsuzsanna, a Deák Ferenc Általános Iskola igazgatóhelyettese megkeresésünkre közölte, intézményükbe augusztus 24-én érkeznek meg a tankönyvek, több mint 11 ezer darab, 7,5 millió forint értékben. A kipakolásban a tantestület tagjai mellett a Kello munkatársai és közösségi szolgálat keretében az iskola több korábbi diákja is segítségükre lesz. Az iskolában az előző tanév végén csak a nyolcadikosoknak kellett visszaadniuk a tankönyveket, a tanév legelején ugyanis minden évfolyamon átismétlik az előző év anyagát.

A 2020/21-es tanévtől a jogszabályból adódóan valamennyi tanuló ingyenesen megkapja tankönyveit. A támogatás célja a családok tehermentesítése, az esélyegyenlőség biztosítása, valamint, hogy a diákok minőségi tankönyv-

ellátásban részesüljenek, amely megfelel a 21. század kihívásainak. A tanulók minden tananyaghoz ingyenesen megkapják a könyveket.

A veszprémi Rózsa úti Általános Iskolába megérkeztek a tankönyvek, a képen Wágnerné Horváth Emőke könyvtáros és Horváthné Koltai Edit intézményvezető-helyettes Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Pápai, Devecseri és Ajkai járásban, a Pápai Tankerületi Központ által állami fenntartásban lévő köznevelési intézményekben mintegy 7250 diák jár általános és középfokú iskolába, így mindannyian jogosultak ingyenes tankönyvre. Az iskolákban több mint 80 700 darab tankönyvet osztanak ki. A tankönyveket augusztusban szállítják ki, tájékoztatott a Pápai Tankerületi Központ.

Bővül a kör

2013-ban, amikor elindult az ingyentankönyv-program, szociális alapon a diákok 54 százaléka, 614 804 fő, 2019-ben már a diákok 85 százaléka, 1 080 836 fő kapott ingyen tankönyvet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában