Mindig van remény

2020.08.31. 16:00

Mentálhigiénés szakmai napot tartanak Pápán

Az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából a városi könyvtárban tartja idei tudományos tanácskozását a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége.

Laskovics Márió

Forrás: LESZ

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) tizenhét hazai és öt határon túli tagszolgálattal rendelkezik, éjjel-nappal hívható telefonszámuk 116-123. A telefonszolgálat egyik fő feladata az öngyilkosság megelőzése, melynek szeptember 10-i világnapja alkalmából ez évben a LESZ-en belül működő pápai „Egyensúly” Mentálhigiénés Egyesület szervez szimpóziumot.

Kiss Katalin, a LESZ dunántúli régióvezetője felhívta a figyelmet, hogy Magyarország világviszonylatban az öngyilkossági kísérletek szempontjából sajnos az élmezőnyben jár. Az utolsó megtalálható statisztika szerint az ötödik helyen állunk.

– Az öngyilkosság minden esetben, valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott visszafordíthatatlan válasz, amit kellő odafigyeléssel sok esetben meg lehetne akadályozni. Hazánkban minden befejezett öngyilkosságra hat kísérlet jut. Minden öngyilkossági kísérletet, befejezett öngyilkosságot megelőz egyfajta segítségkérés, amit a környezetünk nem vesz észre vagy nem megfelelően kódol, pedig számtalan szembetűnő jele van. Sok oka lehet annak, hogyha valakiben felmerül az öngyilkosság gondolata. Betegségek, például kezeletlen depresszió, veszteségek hatására, annak következményeként kialakul az öngyilkossági krízis, amikor az illető úgy érzi, képtelen megbirkózni a problémával, egyfajta csőlátás alakul ki, gondolatai csak az általa vélt súlyos probléma körül forognak és nem találja a megoldást – fejtette ki Kiss Katalin.

Mint előrevetítette, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban szeptember 11-én, pénteken 14 órakor tartandó szimpóziumon különböző diszciplínák szakemberei az öngyilkosságról fognak beszélni, egy olyan témáról, amit a legszívesebben kerülünk vagy elhallgatunk. A szimpóziumot Unger Tamás alpolgármester és Dudás Erika LESZ-elnök nyitja meg, majd Hegyiné Mráz Erika szakpszichológus Tévhitek és tények az öngyilkosságról, Tóth Mónika Ditta szakpszichológus, egyetemi adjunktus Hogyan segítsünk hatékonyan? – A mentális elsősegély nyolc lépése, valamint Dudás Erika szakpszichológus Szuicid játszmák címmel tart előadást. Végül kerekasztal-beszélgetés szerepel a programban, melyen olyan szakemberek vesznek részt, akik a munkájuk során az öngyilkosság más-más arcával találkoznak. Közösen keresik a választ az öngyilkosság okaira, figyelmeztető jeleire, beszélnek a hátramaradottak helyzetéről. A hangsúly azonban a megelőzésre helyeződik, a segélykérések megfelelő felismerésére, mert az öngyilkosok nem meghalni akarnak, csupán abban az élethelyzetben nem tudnak, nem akarnak tovább élni. A szakemberektől a közönség is kérdezhet majd.

A rendezvény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot szeptember 8-ig lehet jelezni a [email protected] e-mail címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában