Nem pusztíthatják el az életfát

2020.08.15. 09:39

Pótolják a megrongált Porcelánfa összetört darabjait

A megyeszékhelyen történt vandalizmus sem tántorítja el a manufaktúrát attól, hogy folytassa a közterek szépítését. A porcelán életfa összetört elemeinek festését már megkezdték, és várhatóan néhány hónap múlva újra eredeti szépségében lesz látható Veszprémben a Herendi Porcelánfa.

Molnár Sándor

20200814 Veszprém körforgalom. Herendi porcelánszobor javítás alattPesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális missziója jegyében számos köztéri alkotást helyezett el az elmúlt évtizedben a fővárosban, Herenden és azon kívül is. Így került idén nyáron Veszprém egyik belvárosi körforgalmába a Viktória mintával megfestett Herendi Porcelánfa, amelyet az elmúlt napokban durván megrongáltak.

Simon Attilát, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatóját is megdöbbentette az értelmetlen rongálás.

Várhatóan néhány hónap múlva újra eredeti szépségében lesz látható Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nagyon-nagyon lesújtott bennünket az a vandalizmus, amelyet az elmúlt napokban, a herendi életfa tönkretétele kapcsán tapasztaltunk. Úgy gondoljuk, hogy ez nemcsak a megyeszékhelyen lakók, vagy ide látogatók elleni meggondolatlan viselkedés, de a Herendi Porcelánmanufaktúra értékteremtő közösségének a munkája elleni pusztítás is – fogalmazott a vezérigazgató, aki ugyanakkor köszönte azt a sok-sok pozitív megnyilvánulást, amelyet a manufaktúra kapott az emberektől a vandál cselekedet kapcsán, igazolva egyúttal, hogy a manufaktúra értékteremtő missziója helyes, amelyet a jövőben is folytatni kell.

Mindez megerősítette őket abban, hogy az alkotást vissza kell állítaniuk eredeti pompájába. Simon Attila elmondta még, hogy munkatársai felmérték a károkat, és az első számítások szerint mintegy hárommillió forintos kár keletkezett. Körülbelül ekkora összeget tesz majd ki az összetört darabok pótlása és a porcelánfa javítási költsége. A megrongált darabokat már eltávolították, áramtalanították az alkotást, és becsomagolták a szabadon maradt felületeket, hogy az eső ne tudjon befolyni a faágak és a bimbók visszahelyezéséig.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kiderült az is, hogy szerencsére vannak pótló darabjai a manufaktúrának, a fehéráru már rendelkezésükre áll, csak a festési technológiai időket kell kivárniuk, de kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minél előbb visszanyerje az eredeti szépségét, arculatát a Herendi Porcelánfa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában