"Emelt fővel állunk"

2020.08.21. 07:00

Szent István intelmei: az államalapításra emlékeztek Veszprémben

Szent István ma is igazodási pont, intelmei és gondolkodása hozzájárul ahhoz, hogy a nemzeti öntudat legyen a magyarok legkisebb közös többszöröse – hangsúlyozta ünnepi beszédében Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Marton Attila

A veszprémi önkormányzat ünnepségét a várban, Szent István és Gizella szobránál rendezték. Ovádi Péter beszédében kiemelte, Szent István rakta le a magyar államiság alapjait, amely több mint ezer éven át csak úgy maradhatott fent, hogy az ő intelmeit követve és a keresztény hit szerint építették tovább az országot utódai. Hozzátette, a magyar történelemben számos hatalom próbálkozott a nemzetet összekötő köteléken csorbát ejteni, utoljára a „szocializmus rémuralma” tette próbára a magyarok identitását.

– Ezek a törekvések eredménytelenek maradtak, országunkban ma béke van, az építkezés korszakát éljük. Emelt fővel állunk: Magyarország kezdi megszilárdítani vezető szerepét Kelet-Európában, és a kontinens többi országa számára is alternatívát mutat a nemzeti tradíciókra alapozva – fogalmazott Ovádi Péter. Hangsúlyozta: abban, hogy a magyarok közös igazodási pontja Szent István legyen, a veszprémieknek is felelőssége van, hiszen államalapító királyunk emlékezete átjárja a város utcáit, a Vár falai között nevelkedett Imre herceg, és ma is óvjuk Gizella királyné ereklyéjét. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, mi, magyarok most is büszke európaiak vagyunk, de sosem fogjuk kimondani azt, hogy elsősorban európaiak, és nem magyarok vagyunk.

Az ünnepségen közreműködött Forgács Zsuzsanna népdalénekes. A Banda zenekar a Bakony népzenei és néptánckincséből adott műsort Samu Zoltán vezetésével, Vastag Richárd és Nagy Kinga közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában