Hertelendy Ferenc Közösségi Színtér

2020.09.07. 11:00

Falunap és névadó ünnepség Lesencetomajon

A hagyományos falunapi programok kiegészültek idén egy névadó ünnepséggel. A művelődési házat ez alkalomból keresztelték el Hertelendy Ferenc Közösségi Színtérré.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint arról köszöntő beszédében a polgármester, Mészáros László vallott, Hertelendi Ferencet példaértékű élete méltóvá tette arra, hogy az ő nevét viselje mostantól az intézmény.

- Községünkben a Hertelendy család a 19. század közepén vette át a meghatározó szerepet. A család lesencetomaji ága utolsó kiemelkedő alakja volt Hertelendy Ferenc, aki 1859 és 1919 között élt. Jogi diplomát szerzett, több nyugati országban tanulmányozta az ottani gazdaságot és édesapja halála után átvette az itteni uradalom irányítását. Aktívan kapcsolódott be a hazai közéletbe gazdasági és politikai téren. Tehetséges és szorgalmas ember volt, több területen is vezető szerepet játszott. Többek között országgyűlési képviselő, Zala megyei főispán volt, a Magyar szőlősgazdák Országos Egyesülete és a Balatoni Szövetség alelnöki tisztségét látta el. Mindemellett gazdálkodott, szorgalmazta és támogatta a filoxéra járvány következtében elpusztult szőlők újra telepítését. A Balaton északi partján a vasút kiépítésének előmozdítása fűződik a nevéhez, valamint a balatoni turizmus fejlesztésében ugyancsak jelentős szerepet játszott – sorolta a polgármester.

A falunapon a kulturális programban fellépett a helyi citerazenekar és vegyeskar is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepségen Szabó Zoltán atya megáldotta az elkeresztelt épületet, majd a szórakozásé volt a főszerep. A gyerekek légvárban játszottak, kis autókkal szlalomoztak, népi fa játékokkal ismerkedtek. A falunapon nem maradhatott el a hagyományos főzőverseny sem, a művelődési házban dokumentum kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők Hertelendy Ferenc életéről és munkásságáról, a kulturális programban fellépett a helyi Citerazenekar és vegyeskar, latin tánc és zumba bemutató színesítette a délutánt, valamint az Ajka-Padragkút Táncegyüttes mutatkozott be és Szandi adott koncertet a bál előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában