"Nem bánom, hogy így alakult."

2020.09.30. 11:00

Huszonkét éve árusít a veszprémi piacon Anna néni

Sánczi Lajosné, Anna néni 76 esztendős veszprémi őstermelő. Lekvárt, virágot, paprikát árul egész évben mint nyugdíjas.

Juhász-Léhi István

20200929 Veszprém Piac. Anna néni őstermelő Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Keresik nálam a csipkelekvárt, de birssajtot is készítek, amit már nagyon várnak a visszatérő vevőim. Huszonkét éve árusítok itt, a veszprémi piacon, jólesik, ha keresnek – mondta a Naplónak nyilatkozva.

– Hat órára jövök ki a piacra, délután 3-ig kint maradok. Segít a fiam, mivel egy háztartásban élünk velük. Négy unokám is van – jelentette ki büszkén Sánczi Lajosné.

Anna néni a kertjében minden helyet kihasznál, mindenhová virágot ültet Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nem is tudnék otthon maradni! Nálunk, a családban anyukám is ilyen tevékeny volt, tőle örököltem ezt a tenni akarást. Nyolcan voltunk testvérek, állatokkal foglalkoztunk, földeken dolgoztunk, mindenféle munkába bevontak bennünket a szüleink. Megtanultunk dolgozni, és megbecsülni a munkát. Ebből a bevételből nevelt nyolcunkat édesanyánk – emlékezett vissza Anna néni.

– Hetvenhat éves vagyok, nyolc osztályt végeztem, nyolcan voltunk testvérek. Három öcsém volt, ők ipari iskolába jártak. Kőművesek, ácsok lettek a fiúk. A lányok közül volt, aki szakközépiskolát végzett, de volt ápolónő és postás is köztünk.

Harmadik lányként nekem nem adatott meg az, hogy továbbtanulhassak. Otthon kellett maradnom, mivel a nővéreim tanultak, a kisebbeket segítettem.

A nevelésben és a háztartási munkában is helyt kellett állnom. Nem bánom, hogy így alakult. A férjemmel 56 éve vagyok házas, megbecsültük magunkat, a gyerekeket is lehetőség szerint segítjük. A férjem 81 esztendős, odafigyelünk a vírushelyzetre, szerencsére minden rendben van – mondta.

Az árak Anna néninél? Fél liter szörp 1200 forint. A sárgabaracklekvár 1800 forint.

Nem bánom, hogy így alakult. A férjemmel 56 éve vagyok házas, megbecsültük magunkat, a gyerekeket is lehetőség szerint segítjük Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Egy kicsit magas az ára, mert alig volt termés. Lesz csipkelekvár is. Vannak száraz virágaim, paprika, és dugványok, nárcisz- és tulipánhagymák. A kertemben minden kis darab földet kihasználok, mindenhová virágot ültetek. Ha legközelebb jönnek, lesz már őszirózsám is, ami a szárazság miatt nagyon lassan indult meg idén – mesélte Sánczi Lajosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában