Egyre több a gyermek

2020.09.18. 11:30

Két első osztály is indult a nemesvámosi Petőfi iskolában

Közel 30 év után újra két első osztály indult a Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában. A németes és az általános osztályba 15, illetve 14 kisdiákot írattak be a szüleik a 2020/21-es tanévre.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Nemesvámos folyamatosan fejlődik, a lakosság lélekszáma lassan eléri a háromezret, és ez a növekedés megmutatkozik a gyerekek esetében is. Az általános iskolában érthetően nagyon örülnek a létszámbővülésnek, hiszen 28 évvel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy két első osztályt indíthattak.

Szalma Csilla intézményvezető Fotó: Molnár Sándor/Napló

A kis elsősök az egyik osztályban általános, míg a másikban német nemzetiségi tanterv szerint kezdték meg a tanulmányaikat. Egy éve, a német tagozat beindításakor még csak nyolc kisdiák tanult az általános tanterv szerint az iskolában, az idei évre viszont majdnem megduplázódott a létszám, van igény a ­kétféle tanterv szerinti oktatásra. Amellett, hogy a sok új beköltöző miatt nőtt a településen a gyereklétszám, több nemesvámosi szülő visszahozta a korábban Veszprémben tanuló kisgyerekét a helyi iskolába.

A bővülés nem okozott gondot a Petőfi-iskolában, mivel sikerült teljesen feltölteniük a pedagóguslétszámot, az iskolai könyvtárat pedig átköltöztették a település régi gyógyszertárának épületébe, és a helyére – az átalakítást követően – beköltözhetett egy osztály. A termet a fenntartói támogatásnak köszönhetően új tanulói padokkal és székekkel tudták berendezni.

– Látva, hogy a csoportbontások miatt szükség lesz majd újabb tantermekre, én már 2019 szeptemberében elindítottam azt a folyamatot, hogy az iskola mellett lévő, két tantermes épület (amelyet korábban a Waldorf-iskola használt) ismételten a birtokunkba kerülhessen. Polgármester úrral és jegyző asszonnyal folytatott egyeztetések után ez megtörtént, és ott kialakítottunk egy technika-szaktantermet, egy jelenleg tanulószobaként működő termet, egy fejlesztő­szobát és tervezzük egy rajzszaktanterem kialakítását is – mondta el a tervekről Szalma Csilla intézményvezető, aki hozzátette, hogy jelenleg 164 diákja van a vámosi ökoiskolának, ahol a tanárok egyik célja az, hogy a gyerekek második otthonukként tekintsenek az iskolára. Ennek érdekében a gyerekek aktív bevonásával folyamatosan szépítik a környezetüket, és már harmadik éve annak, hogy egy-egy osztály felel az iskola udvarának rendben tartásáért.

Az 1. n osztály kisdiákjai a vámosi iskolában Fotó: Molnár Sándor/Napló

A járványhelyzet miatt most különösen odafigyelnek a szabályok betartására, egyúttal pedig abban reménykednek, hogy maradhat a hagyományos tanítási mód, mert a digitális oktatás rengeteg energiájukba került.

– Azt a magas színvonalú, minőségi oktatást, amit a tantermen kívüli oktatás során is végeztünk, hosszú távon nehéz fenntartani – vélekedik az intézményvezető, aki ugyanakkor elmondja azt is, hogy összegyűjtötték a tapasztalataikat, és a digitális oktatásnak néhány olyan módszerét, amely igazán jól működött, beépítik a hagyományos oktatási rendbe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában