Iskolai emlékoszlop

2020.09.14. 11:00

Megidézték Erzsébet királyné alakját Nyirádon

A Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola a névadóhoz méltó emlék­ünnepséget rendezett a múlt héten a névfelvétel huszadik évfordulóján az intézmény udvarán felállított emlékoszlopnál.

Tóth B. Zsuzsa

A Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola udvarán felállított emlékoszlopot Németh Andrásné és Habsburg György leplezte le

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepség a diákok nyitótáncával kezdődött, majd Németh Andrásné intézményvezető-helyettes a névadóhoz kapcsolódó hagyományokról és az emlékoszlop történetéről szólva elmondta, hogy az iskola 2000 májusában vette fel Erzsébet királyné nevét.

– A névválasztás gondolatát a királyné 1899 májusában Nyirádon felállított, első magyarországi szobra adta. Az elmúlt 20 évben több hagyomány is született a névadó tiszteletére. Erzsébet Kupa névvel egész napos versenyeket szerveztünk a gyerekeknek, jelképeket terveztünk. Emléktáblánk, jelvényünk, zászlónk fő motívuma a királyné szobrának sziluettje, amely a község címerében is megjelent. Évek óta rendszeresen megkoszorúzzuk a névadó szobrát, 18 éve töretlen sikerrel hirdetünk megyei olvasópályázatot névadónk tiszteletére, hogy olvasásra neveljünk – mondta Németh Andrásné. Hozzátette, az emlékoszlop állításával a tiszteletadás mellett szeretnék elérni a valahova tartozás tudatának erősítését. A ballagók ezt követően minden évben elhelyezik évszámukat a szobor oszlopán levő emlékkönyvben. Elmondta továbbá, hogy az Erzsébet királynét ábrázoló emlékoszlopot Szakonyi Sándor zalahalápi fafaragó mester készítette három méter magas tölgyfából.

Az oszlopot az igazgatóhelyettes és Habsburg György leplezte le, majd Simon János esperes plébános áldotta meg, azt kívánva, hogy hirdesse a következő nemzedékek számára is, hogy az Istentől teremtett világunkban csak a szeretet az igazi építő erő.

A Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola udvarán felállított emlékoszlopot Németh Andrásné és Habsburg György leplezte le Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fenyvesi Zoltán ország­gyűlési képviselő arról beszélt, hogy kevés intézmény veszi fel történelmi hős nevét.

– Húsz évvel ezelőtt meglepő volt, hogy Erzsébet királyné legyen a névadója egy iskolának. Ezért ma ugyancsak hálásak vagyunk. A királyné személye bizonyára jelentős szerepet játszott a kiegyezésben, ez bizonyítja többek között politikai nagyságát – mondta a képviselő. Az ünnepség az Erzsébet-szobornál folytatódott, ahol Vilmann Melinda korhű viseletben segített megidézni az emlékezőknek Erzsébet alakját, idézve a királyné hazánk iránt érzett szeretetét is bizonyító írásaiból. Habsburg György ünnepi beszédében vallotta, hogy megtisztelő számára a családot képviselni e napon.

– Örülök, hogy húsz éve, az iskola névadó ünnepségén a feleségem is itt lehetett. Ismerhetjük könyvekből, filmekből Erzsébetet, de nem biztos, hogy mindazok hitelesek. Az viszont tény, hogy nagyon szerette Magyarországot, közeli kapcsolatban volt a magyarokkal. Együttműködött Deák Ferenccel a kiegyezés érdekében, amely ma is fontos az országnak. Hiszen még látható, hogy mit sikerült akkor elérni, hogy az nem pusztán egy szerződés volt, hanem Magyarországnak jelentős eredményeket hozott – mondta a politikus, leszögezve, hogy Erzsébet a mai nehéz időkben szintén sokat segítene hazánknak.

Az ünnepség a ­királyné szobrának koszorúzásával zárult, majd a jelenlevők megtekintették az iskolában a királyné helyi kultuszát bemutató kiállítást. Az eseményen Siposné Szalai Gabriella fuvolán játszott, Inhoff Dóra és Rózsa Vivien szavalt, Németh Júlia gitározott, Berecz Tímea énekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában