Boszorkák, arató­koszorú, bábszínház

2020.09.29. 07:00

Mesterségbemutatókkal várták az érdeklődőket Kapolcson

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet Kézművesek Völgye programjával a település idén bekapcsolódott az országos akcióba is. A faluban négyen avatták be mesterségük titkaiba a látogatókat a hétvégén.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéjének kapolcsi rendezvényén bemutatkozott a Kézművesek Völgye Alkotóház, amely több helyszínen várta az érdeklődőket. A Falumalom és Molnárház, a Kovácsműhely Múzeum és Csigaház Műhely, valamint a Kapolcsi Fazekasműhely és Galéria mesterségbemutatókkal, mini workshopokkal várta az érdeklődőket.

A sok helyről érkezett turistákat minden érdekelte, örömmel sajátították el a fogásokat, próbálkoztak a szalmafonással, kovácsolással. Szukits Éva szalmafonó, bemutatva mesterségét még azt is elmesélte, hogy miből, mikor, miként és kinek készült régen a hatalmas aratókoszorú. Mit jelképezett a négy ága, az azokat összefogó kör és az azt díszítő esőcsigák, szalagok.

Kövecses Mónika nemezkészítő, Szurdi Éva fazekas, Dezső István kosárfonó mellett a Ládafia Bábszínház interaktív játékra hívta a gyerekeket, hogy megismerjék a búzamag útját a kenyérig maketteken, modelleken keresztül.

Szukits Éva szalmafonó esőcsiga-készítést is tanított a hétvégén Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Oppenauer Péter kovácsműhelyében mindenki megtapasztalhatta, hogy milyen kemény fizikai munka az övé. Kések, fegyverek, fokosok, dísztárgyak kerültek ki a mester keze alól a látogatók szeme láttára. Bognár István fafaragó udvarán pedig az akácfa és erdeifenyőrönkökből életre keltek a boszorkák és a manók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában