Főhajtás emlékugrással

2020.09.23. 07:00

Sülysáp mellett elesett ejtőernyősök előtt tisztelegtek

Közös megemlékezést tartott a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum az MH Pápa Bázisrepülőtérrel a második világháború idején Sülysáp határában elesett három magyar ejtőernyős katona tiszteletére.

Napló

Pápai katonák az emlékugrás végén Fotó: Kismartoni Mátyás/honvedelem.hu

Fotó: KISMARTONI MATYAS

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai a nyár végén végeztek feltárást Süly-sáp határában, ahol három magyar honvéd földi maradványait hantolták ki. Az 1944 novemberében elesett katonák mellett egyéb leleteket, többek között egy korabeli, ritkaságnak számító ejtőernyősjelvényt is felleltek. A relikvia Pápához való kötődése kétségtelen: 1939-ben a vitéz Bertalan Árpád százados által szervezett 1. Magyar Királyi Honvéd Ejtőernyős Század (később zászlóalj) Pápára települt, állandó szolgálati helyet biztosítva az ejtőernyős katonák számára, akik hasonló jelképet viseltek egyenruhájukon.

Ez a jelvény térhetett „haza” ideiglenesen az MH Pápa Bázisrepülőtérre, ahol a Sülysápnál elesett katonák tiszteletére a feltárásról és a leletekről tartott előadást Maruzs Roland alezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság (KEHI) Belföldi Hadisírgondozó Osztályának vezetője, Sallay Gergely főtanácsos, a HM HIM Dokumentációs Osztályának vezetője pedig az ejtőernyős jelvény történetéről árult el érdekes részleteket. Ezt követően Papp Ferenc ezredes, a HM HIM KEHI igazgatója hivatalosan átadta a restaurált relikviát ideiglenes megőrzésre Magasy Zsolt ezredesnek, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokának.

A pápai katonai szervezet ejtőernyős állománya a második világháborúban elesett bajtársak tiszteletére emlékugrást hajtott végre. A csatatereket is megjárt jelvényt Bögös Zsolt zászlós, a bázison állomásozó Légi Kutató-Mentő Szolgálat egyik csoportparancsnoka vitte magával az ugrásra, amely sok évtized elteltével ismét egy pápai katonával együtt szelhette keresztül a helyi légteret.

Pápai katonák az emlékugrás végén Fotó: Kismartoni Mátyás/honvedelem.hu

Bögös Zsoltnak egyébként fontos szerepe volt a jelvény hazakerülésében, ugyanis az ő kezdeményezésére engedélyezték az ejtőernyős-relikvia pápai megjelenését. – Ez a jelvény valaha itt járt a repülőtéren, itt szolgált a viselője, és most, 76 évvel később egy kicsit visszatérhetett közénk. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ezzel a valóban ritka és jó állapotban előkerült jelvénnyel hajthattunk végre emlékugrást. Végtelen büszkeséggel tölt el, hogy így fejezhettük ki az elismerésünket ejtőernyős elődeink előtt azon a helyen, ahol a katonai ejtőernyőzés megszületett – fogalmazott a Légi Kutató-Mentő Szolgálat egyik csoportparancsnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában