múlt, jelen, jövő

2020.09.29. 11:00

Trianoni emlékkeresztet avattak Hegyesd központjában

Az alkotást Bognár István kapolcsi fafaragó készítette.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepségen Stark Sándor polgármester elmondta, hogy a járvány miatt késve ünnepelnek.

– A történelem kerekét nem lehet visszafordítani, de ma Magyarországon ünnepelni kell, hogy van közös múltunk, erős gyökerünk, amivel kapaszkodunk, és ami a legfontosabb: jövőnk. A nemzeti összetartozást ünnepeljük, hogy a 15 millió magyarnak a világon mindenhol megdobban a szíve a Himnusz hallatán, és bárhol vagyunk is külföldön, ha meghalljuk a magyar szót, felkapjuk fejünket. Hegyesd egy olyan faragott Magyarország-térképpel és -címerrel bír, amely a települést jelképezi. Jelentsen egy még mélyebb érzést az ittenieknek, e hely legyen mindig találkozási pontjuk a hazalátogatóknak – mondta a polgármester.

Adrián Szabolcs alpolgármester gondolatait megosztva az ünneplőkkel Trianonra emlékezett, és elmondta, hogy határon innen és túl sem sikerült elfojtani a magyar szót.

Bati Péter fafaragó, Stark Sándor, Adrián Szabolcs, Bognár István és Adrián Gábor a trianoni emlékkereszt előtt Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Vannak, akik megbecsülik a hagyományokat, akik emlékeznek és hisznek, ők tartják életben ma is a magyarságot. A századik évfordulóra állított emlékművet Bognár István fafaragó készítette. A kereszt alakú emlékmű vázán életfaként kúszik fel a faragott minta, felfelé törő, az élet újraindulását jelképező virágokkal. A keresztre a történelmi Nagy-Magyarország térképe kerül hazánk címerével – mondta az alpolgármester.

Az ünnepség koszorúzással ért véget, az eseményen a Művészetek Völgye Általános Iskola tanulói adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában