pusztít a víz

2020.09.17. 11:30

Veszélyben a Rab Mária-forrás

Pár nappal ezelőtt, Kisboldogasszony ünnepén a jelenlévők is láthatták, alig egy év alatt is milyen sokat vitt el saját partfalából az erdei vízfolyás, ami normál esetben egy erecske, nagyobb esőzés után viszont erőteljes csapadéktömeg.

Őrsi Ágnes

20200916 Veszprém Rácz Katalin a Hét Domb Egyesület elnöke és Bázsa Botond önkormányzati képviselő akciót kezdeményeznek a Rab Mária forrás megmentéséért Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Egy-két ilyen vízáram, és eltűnik Veszprém egyetlen kegyhelye. Erről beszélgettünk a Rab Mária-forrás ügyét felkaroló Hét Domb Egyesület elnökével, Rácz Katalinnal és Bázsa Botond önkormányzati képviselővel.

A hely, amit az első világháború óta látogattak hívő emberek, katonák és városi civilek is, 2006 és 2012 között a Jutasi őrmester túra állomáshelye, 2009 óta pedig újra szabadtéri misézőhely lett. Azóta, hogy pártfogásába vette az egyesület, olyan civilek látogatták, mint Kővári Teri néni vagy a Szent László-plébániát vezető Vasáros József atya. Ők ketten már nem emlékezhetnek velünk, Rácz Katalin viszont elmondta, hogy legutóbb termetes fákat döntött a mederbe az ár, ami korábban elvitt egy nagy átmérőjű, a két partot összekötő cementcsövet, majd az első fahidat, sőt, az egyik leláncolt padot is berántotta.

Pedig a hely, mióta figyelemben részesül, és valóságos erdei környezetet jelent a kirándulóknak is, egyre népszerűbb. Amióta viszont a víz ennyire alámosta a partokat, mintha csak a növénygyökerek tartanák a szabad felületet. Ezért is gondolták azt, hogy az összes érintett (önkormányzat, erdőgazdaság, tulajdonosi képviselők, egyházi segítők, hívők, katonák, civilek) meghívásával együtt próbálnak megoldást találni. Az első fahíd és a pad eltűnésére Bázsa Botond képviselő is emlékszik, a legutóbbi ünnep előkészítésekor ő volt, aki élére állt a munkák szervezésének, és az önkormányzat, valamint a VKSZ Zrt. segítségével megközelíthetővé tette a kegyhely környékét.

Rácz Katalin, a Hét Domb Egyesület elnöke elmondta, legutóbb termetes fákat döntött a mederbe az ár. Bázsa Botond önkormányzati képviselő 2014 óta jár ki a kegyhelyre
Fotó: Penovác Károly/Napló

Eltávolították a forrást is eltakaró, bedőlt fákat, bozótot irtottak, takarítottak. 2014 óta jár ki a kegyhelyre, ezért is vette át részben a stafétát a területrendezésben. Mivel a patak mélyül és szélesedik, mielőbbi megbeszélést javasol azok között, akik szeretnék megőrizni a Rab Mária-forrást. Készül a meghívó a kerekasztal-megbeszélésre, ezenkívül a Hét Domb Egyesülettel együtt várnak minden jó szándékú javaslatot, ami hozzájárulna a kegyhely megmentéséhez.

OLVASS TOVÁBB:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában