Karanténnyár

2020.10.01. 14:00

Gyermekek alkotásaiból nyílt kiállítás a városháza aulájában

A pályázat ötletgazdája Héthelyi Réka, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom helyi szervezetének vezetője volt, majd a Karanténnyár elnevezésű kiállításra szóló felhívás még a vakáció alatt a Veszprémi Családsegítő Központtal és a Kukkantó Egyesülettel közösen született meg. A pályázatra számos helyi civil szervezet és sportegyesület jelentkezett.

Marton Attila

20200925 Veszprém Városháza. Karanténnyár címmel nyílik kiállítás gyermekek alkotásaiból. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A táborok segítették a szülőket, akik visszatérhettek a munkahelyükre, míg a gyermekek a tavaszi digitális oktatás után újra közösségbe kerülhettek – mondta Porga Gyula polgármester.

Horváthné Kecskés Diána, a Veszprémi Családsegítő Központ vezetője, a pályázat szakmai mentora felidézte, a koronavírus-járvány márciustól teljesen megváltoztatta a családok hétköznapjait. A gyermekek kiestek a közösségből, és a szülők feladata lett a gyermekek napközbeni ellátása is. Kiemelte, az önkormányzati intézmények, civil szervezetek nyáron kirándulásokat, táborokat szerveztek, gyermekfelügyeletet láttak el, valamint foglalkozásokat szerveztek a kicsiknek, hogy minél tartalmasabban tölthessék el a vakációt.

Az október 16-ig látható kiállításon 150 munka tekinthető meg. A megnyitón közreműködött a Kis-Bakony Táncegyüttes Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Az alkotások azt mutatják, a gyermekek vidáman töltötték a nyarat, nem kis részben azért, mert újra találkozhattak ismerőseikkel, barátaikkal – fogalmazott Horváth­né Kecskés Diána.

Somody Zsuzsa, a Kukkantó Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, a táborokban készült munkákból mintegy száz gyermek küldte be kreatív alkotását. A kiállításon – amelyre az óvodásoktól a középiskolásokig számos korosztály küldött be munkát – sokféle technikával készült munka látható: a rajzok mellett a gyerekek festményeket, maketteket, tervrajzokat, aszfaltrajzokat, origamiképeket, fotókat és kisfilmeket is beküldtek a pályázatra és született egy értékes elbeszélés is, ami elolvasható a tárlaton.

A digitális alkotásokkal együtt több mint 150 munka tekinthető meg a veszprémi városháza aulájában.

A szervezők úgy vélték, a kiállítás nagy értéke az is, hogy az önkéntesség elve alapján szerveződött: a tárlatot önkéntesek építették, gyerekek és szülők közösen, több napon át, míg végül összeállt.

Sok gyermek jelentkezett alkotásával a Karanténnyár elnevezésű kiállításra Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kiállítás áttekintést ad a nyári táborokról is: az Agóra Veszprém nyári táboraiból és Kiscukrász műhelyéből az Európa Kulturális Fővárosa címet köszöntő „EKF-torták” érkeztek a kiállításra. Jöttek alkotások a nemesvámosi Bambino táborból, csoportos és egyéni munkákat küldtek a Veszprémi Atlétikai és Diáksport Egyesület táborának résztvevői. Érkeztek munkák a Veszprémi Családsegítő Központ táboraiból, a Deák- és Báthory-iskola, a Kukkantó Egyesület által szervezett táborból is. A megnyitón közreműködött a Kis-Bakony Táncegyüttes, Kiss Sarlott Melani saját elbeszéléséből olvasott fel részletet.

A kiállítás október 16-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában