Tiszteletadás

2020.10.11. 07:00

A helyi háborús hősökről emlékeztek meg Takácsiban

Kegyelettel, katonai tiszteletadással emlékeztek a világháborúkban szolgálatteljesítés közben elhunyt helyi honvéd áldozatokra a község emlékműveinek két és fél millió forintos felújítása kapcsán.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Emlékezet keresztje és a református templom előtti Hősi emlékmű felújítása alkalmából a helyi Kenderszer Kulturális Egyesület szervezésében katonai tiszteletadással emlékeztek a világháborúk hőseire, áldozataira szombaton a Kossuth utcában.

Az Emlékezet keresztjének – melyet a galíciai csatamezőn fél éven belül hősi halált halt Boros testvérpár emlékére állítottak szüleik 1916-ban – megszentelése, szavalat, virágok elhelyezése után a református templom előtti Hősi emlékműnél folytatódott a megemlékezés, miután a község mindhárom templomában egyszerre szólaltak meg a harangok. Takácsi világháborús halottai neveinek felolvasását, valamint a történelmi egyházak lelkészeinek áldását követően Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi beszédében felidézte, a trianoni békediktátum után sok helyütt emeltek új háborús emlékműveket. Mint mondta, a kis község háborús áldozatainak többsége ismeretlen helyen nyugszik, de neveik felvésésével jelképesen mégis hazatérhettek.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte, erkölcsi kötelességünk, hogy fejet hajtsunk a hősi honvéd halottak emléke előtt Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Az első világháborúban 3,5 millió katonánk vonult hadba, közülük másfél millión megsebesültek, 600 ezren hősi halált haltak, illetve a haza kétharmada elveszett. A második világháború még ennél is súlyosabb áldozatokat követelt. A felnövekvő generációk miatt is fontos, erkölcsi kötelességünk, hogy fejet hajtsunk emlékük előtt, de még fontosabb az üzenet általuk: a béke mindennél előbbre való. Bízom benne, ma is kerülnek ki katonáink közül hősök anélkül, hogy életüket áldoznák, de napi munkájukkal példát mutatnak emberségből, bajtársiasságból, kötelességvállalásból és hazaszeretetből – jegyezte meg Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, aki beszámolt róla, hogy a kormány és a Honvédelmi Minisztérium elsődlegesen kezelte a háborús emlékművek megújítását.

Katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg az első és második világháborús Hősi emlékművet Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mintegy kétmilliárd forintos költségvetésből közel 300 település temetőiben több mint 24 ezer hadisír, 250 emlékmű, kripta, mauzóleum újulhatott meg, tizenegy helyszínen pedig emlékparkot alakítottak ki.

A felújítás történetéről Bakó Éva egyesületi tag számolt be a megjelenteknek. Mint megtudtuk, a civil szervezet tavalyi, sikeres pályázatának köszönhetően, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság kétmillió forintos támogatásával, valamint Kovács László, a Fuky Csoki tulajdonosa 200 ezer, az önkormányzat 300 ezer forintos hozzájárulásával valósult meg az évtizedek óta leromlott állapotú emlékművek megújulása. Elvárható, hogy az emlékművek a tiszteletet tükrözzék megjelenésükkel, állapotukkal, környezetükkel, tette hozzá.

A felújítás történetéről Bakó Éva egyesületi tag számolt be Fotó: Laskovics Márió/Napló

Vajda György polgármester a 90 évvel ezelőtti takácsi tűzvész, a Gerence-patak árvize, a jégkárok utáni, az emlékművek felállítását eredményező, ma is szükséges falubeli összefogás hangsúlyozta. A Kenderszer Népdalkör harctéri, regruta dalokkal, Böröczki Gyula versmondással működött közre.

Vajda György polgármester a falubeli összefogást hangsúlyozta Fotó: Laskovics Márió/Napló

A rendezvény koszorúzással, vendéglátással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában