Kulturális örökség

2020.10.01. 07:00

A várpalotai bányászat emlékeit tekintették meg a Thury-várban

A kulturális örökség napjai országos programsorozathoz kapcsolódva a gróf Sztáray Antal Bányászattörténeti Gyűjteményt tekinthették meg az érdeklődők a közelmúltban a várpalotai Thury-várban a helyi Városszépítő és -védő Egyesület szervezésében.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Négy helyszínen, összesen 275 négyzetméteren mutat be különböző szakmai területeket a rendkívül értékes és látványos gyűjtemény, amelyet a várpalotai bányászat elindítójáról, gróf Sztáray Antalról neveztek el. A látogatók működő modelleket, kőzetgyűjteményt, őslénytani leleteket, bányában használatos világítóeszközöket, bányamentő készülékeket tekinthettek meg.

Az érdeklődőket a téma két avatott szakértője vezette körbe a tárlaton.

Buzási István nyugalmazott bányamérnök elsősorban a bányászszakma történetét és munkafolyamatait érzékeltette a kiállítási anyagon keresztül. Petrovics László, a Városszépítő és -védő Egyesület elnöke (aki a témában könyvet is írt) pedig a bányászat kulturális vonatkozását és a bányászattörténeti gyűjtemény létrejöttét ismertette a megjelentekkel.

Petrovics László a bányászattörténeti gyűjtemény létrejöttéről mesélt a tárlatvezetésen Fotó: Szabó Péter Dániel

– A Városszépítő és -védő Egyesülettel, valamint a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesülettel idén is örömmel csatlakoztunk az országos programhoz, hiszen fontosnak tartjuk, hogy ilyen módon is népszerűsítsük a bányászhagyományok megőrzésének fontosságát, illetve Várpalota turisztikai kínálatát, amelynek része a bányászattörténeti gyűjtemény. Ha a város kincseiről beszélünk, akkor ez is odatartozik, s nekünk, kései utódoknak kötelességünk, hogy minden lehetőséget megragadjunk a bemutatására – mondta el lapunknak Petrovics László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában