Fő a biztonság

2020.10.02. 07:00

Átadták a második okos zebrát Tapolcán

A városban a második okos zebrát adták át rendeltetésének a gyalogosok biztonságos közlekedése segítése érdekében.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Juhász Gyula utcai zebra átadásakor Dobó Zoltán polgármester elmondta, hogy a város szempontjából nagyon fontos az okos zebra elkészülte.

– Becslésünk szerint a közeli Kazinczy téren több, mint négyezer ember él, indokolt volt, hogy a város az alapítvánnyal együtt elkészítse az okos zebrát, amely hatványozottan nagy forgalmat bonyolít. Az okos zebra az itt élők és a közlekedők biztonságát nagy mértékben erősíti, az egészen bizonyos – mondta a polgármester.

Kis Kádi Gábor, a támogató Generali a Biztonságért Alapítvány területi igazgatója arról beszélt, hogy az alapítvány fontos célja a megelőzés, a gyalogosok védelme.

– Országos szinten évente több, mint ezer gyalogátkelőn történik baleset, az elmúlt két évben Tapolcán két súlyos, gyalogost érintő baleset volt. Emiatt is fontos, hogy a városban már a második ilyen átkelőt adjuk át. Az okos zebra létrehozásakor fontos szempont, hogy van-e a közelben iskola, itt pedig a város frekventált részén van többek között az is. Az alapítvány ilyen zebrát évente több, mint harmincat adott át, több, mint ötven millió forint értékben támogatta ezeket a kivitelező. Ezeknek a beleset megelőzéseknek társadalmi szerepvállalásuk is van – mondta a területi igazgató.

A kivitelezőt képviselve Szűcs Alfréd projektvezető arról beszélt, hogy a zebránál az aszfaltba rejtett prizmák a gyalogos mozgására reagálnak, mielőtt ő a zebrára rálépne. A prizmák fény jelzést adnak a gépjármű felé, ezzel keltik fel a gépkocsivezetők figyelmét. A rendszer része egy kiegészítő világítás, amellyel a gyalogátkelőt a járdánál világítják meg, hogy már akkor látható legyen a gyalogos, mielőtt a zebrára lépne. Országos szinten 114 ilyen rendszer működik, négy éve adtuk át az elsőt a lakosság és a szakma megelégedésére – mondta a projektvezető.

Tapolcán már a második okos zebrát adták át, a Juhász Gyula utcai átkelő rendkívül erős forgalmat bonyolít Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Kiderült továbbá, hogy az utcának ezen szakasza a helyi közlekedés mellett jelentős átmenő forgalmat bonyolít. A személygépjármű közlekedés, a napi több, mint ötezer gépjármű mellett hangsúlyos a teherforgalom. Naponta több, mint háromszáz nehézgépjármű halad erre, valamint a tömegközlekedési eszközök jellemző útvonala is ez. A közelben található egy bevásárlóközpont, helyi és távolsági autóbusz megálló, általános iskola és óvoda. Naponta több, mint 1500 ember fordul meg ennél az átkelőnél. Az okos zebra költsége 2,8 millió forint volt, amelyet fele-fele arányban finanszírozott az önkormányzat, illetve az alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában