"öröm lesz itt tanulni, dolgozni"

2020.10.16. 20:00

Átadták a megújult Lóczy Lajos Gimnáziumot Balatonfüreden

Másfél milliárd forint hazai forrásból teljesen megújult a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium, ahol Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő azt kívánta, a 65 éves iskola hagyománya, a hely szelleme nyújtson segítséget a jövő nemzedékének ahhoz, hogy jó hazafiak, boldog emberek legyenek.

Kovács Erika

Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A munka a Beruházási Ügynökség irányításával a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programmal valósult meg, amelynek kivitelezője a Vemévszer Kft.-Veszprémber Kft. konzorcium. A helyiek köszönettel szóltak a kormányzat és Kontrát Károly képviselő támogatásáról. Az ünnepség háziasszonya Kéri Kitty színművész, színidirektor volt.

Kontrát Károly képviselő kiemelte a polgármester, az igazgató, a tankerület vezetése és a város összefogásával rövid idő alatt megvalósult, 21. századi beruházást, amit kezdettől a kormányzattal együtt támogatott, segített.

Így a gimnázium Magyarország egyik legjobb iskolája lett.

A diákoknak azt kívánta, szeressék a családjukat, iskolájukat, városukat, hazájukat, legyenek jó hazafiak és boldog emberek, vigyék tovább azokat az értékeket, amit elődeik létrehoztak.

Bóka István polgármester szintén az együttműködésről, a támogatásról beszélt, amivel a „hajót bevitték a kikötőbe”. Utalt a már meglévő kézilabdacsarnokra, a mostani kivitelezés pedig flottul, ütemesen, jó minőségben történt. Méltatta, hogy türelemmel viselték az elmúlt hónapokat a diákok, a szülők, a pedagógusok, és biztos abban, hogy a kitűnő körülmények között továbbra is jó embereket, nagyon jó szakembereket képeznek, nevelnek.

Duna Katalin igazgató, volt itteni diák a 65 éves iskola történetéről kifejtette, „göröngyös úton jutunk el a csillagokig”. Büszke arra, hogy az ország egyetlen gimnáziumát nevezték el Lóczy Lajosról, a híres geológus, geográfus, Balaton-kutatóról. Felidézte, az elmúlt évtizedekben gyakran mostoha, szűkös körülmények között dolgoztak, tanultak, miközben magas szintű oktatómunka, tízszeres túljelentkezés, 90 százalékos egyetemi felvételi arányok jellemezték az iskolát. Az igazgató a beruházásról aláhúzta a 900 négyzetméteres emeletet, ahol nyolc új tanterem van, az energetika korszerűsítését, a belső udvart, a könyvtárat, az olvasótermeket.

Sárfalvi Péter helyettes államtitkár rámutatott, a kormány törekvéseivel Balatonfüred az északi part legdinamikusabban fejlődő fővárosa, a Lóczy gimnázium a város legszebb, legkorszerűbb iskolája. Szabó Tünde államtitkár gondolatait tolmácsolva kiemelte, a kormány számára kiemelten fontos az egészséges társadalom támogatása. Ehhez alapvető a megfelelő infrastruktúra, 215 projekt valósul meg hazai forrásból, 51 tanuszoda, 88 új tornaterem, 44 tanterem, 31 iskola, egy óvoda épült. 2020 októberig 72 átadás történt meg.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke szerint ezentúl öröm lesz ebben a gimnáziumban tanulni, dolgozni, ahol kitűnő tornacsarnok is van. Itt minden rendelkezésre áll, az infrastruktúra és a szakmai tudás is, amelyek garantálják, aki itt tanul, megállja a helyét az életben. Mindez az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városában történik.

Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, egykori diák életében máig meghatározó a gimnázium. Reményei szerint a régi szellem uralkodik az új falak között.

- Ma a tudás, az erőfeszítés, az emberi méltóság elenyészik, így nagyon fontos a nevelés.

A tanár egyet tehet, a legmagasabb fokon teszi a dolgát, példát, kultúrát ad a gyereknek, tanítványokat formál, rajta múlik az emberiség jövője – fogalmazott, majd méltatta a magyar nyelvet, amit páratlan kincsnek nevezett.

Társai nevében Tóth Árpád 12. c osztályos diák üdvözölte az iskola megújulását, majd a szónokok a nemzeti színű szalag átvágásával felavatták az épületet, az iskola diákjai szép műsorral ajándékozták meg a megjelenteket.

A diákok hétfőn költözhetnek be a megújult gimnáziumba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában