Önálló településsé válásukat ünnepelték

2020.10.02. 14:00

Átadták Pétfürdő önkormányzatának legrangosabb elismerését

Függetlenség napi ünnepséget tartottak a helyiek a ligetben arra emlékezve, hogy 1997-ben október 1-én lett önálló település Pétfürdő. A rendezvényen adták át az önkormányzat legrangosabb kitüntetését.

Rimányi Zita

Horváth Éva polgármester adta át a Pétfürdőért kitüntetést Kovácsné Haller Annamáriának

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Népszavazáson döntöttek arról a pétfürdőiek 1996. május 19-én, hogy önálló település legyen lakhelyük, amely Várpalota egyik városrésze volt. Mivel az elszakadásról szóló voksolás érvényes és eredményes lett,

1997. október 1-én megkapták a község címet.

Ezt idézte fel a függetlenség napi ünnepségen Horváth Éva polgármester. Elmondta, hogy sokszor kérdezik arról: „Jó, hogy így történt?” Szavai szerint sikeres önállóságuk története, sorsukat maguk határozhatják meg.

Horváth Éva polgármester adta át a Pétfürdőért kitüntetést Kovácsné Haller Annamáriának
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Beszélt arról, hogy az elmúlt több mint húsz esztendőben kiépítették víz- és szennyvíz-endszerüket, a csapadékvíz-elvezetést, az utakat felújították, járdákat építettek, az orvosi rendelő kialakítását befejezték, bölcsőde, ravatalozó, polgármesteri hivatal épült településükön. Felsorolását azzal folytatta, hogy az iskola mindkét épületét rendbe tetették és az óvodáról, a közösségi házról, több más fejlesztésről, beruházásról is szólt. Kiemelte a helyi civil szervezetek szerepét, közösségnek hasznos tevékenységét is.

A Pétfürdőért kitüntetést a polgármester Kovácsné Haller Annamáriának adta át, mivel sokat tett a település kultúrájáért, szépítéséért. Ugyan Győrben született, vegyészmérnöki diplomáját Veszprémben, műszaki doktori címét a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, igazságügyi szakértőként is dolgozott, 1995-ben bűnügyi technikai termékek fejlesztésére, gyártására önálló vállalkozást alapított Pétfürdőn.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Tagja a Péti Nyugdíjas Klubnak és a Szent László kórusnak.

Alapítója a Muskátli néptánccsoportnak. 2008-ban a Településvédő és Szépítő Egyesület elnökévé választották. Ezt a tisztséget 2020-ig, az egyesület megszűnéséig nagy lelkesedéssel látta el.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A civil szervezet a vezetésével sokat tett a település otthonosabbá tételéért. Az általa kezdeményezett programok, fejlesztések közé tartozik a virágos Pétfürdőért mozgalom, a faültetések, a föld és a víz világnapjának megünneplése az iskolás gyerekekkel, a tanösvény a tányérfenyőnél, a madarak és fák napjának megünneplése családi vetélkedőkkel, a Hollós kanyarban a strandliget emlékhely és tábla elhelyezése, a pihenőpadok örökbefogadása, a malom emlékhely kialakítása, a feketedió ünnep és a fasor telepítése, a kapcsolatfelvétel Balatonmáriafürdővel és az adventi gyertyagyújtás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában