A hősies helytállás példája

2020.10.13. 07:00

Az aradi tizenhármakra emlékeztek Várpalotán

Arad emléke nem elszomorít vagy félelmet ébreszt, hanem bátorít és ösztönöz bennünket. Az aradi tizenhármak vértanúságának legfontosabb üzenete ma is ott lobog minden gyertyalángban, amelyeket a hősök emléke előtt tisztelegve gyújtunk.

Szabó Péter Dániel

Megemlékező beszédében Arad aktuális üzenetéről is beszélt Lehoczky Máté

Fotó: Szabó Péter Dániel

Lehoczky Máté, a várpalotai önkormányzat gazdasági bizottságának tagja mondta el mindezt az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendezett városi megemlékezésen, amelyet a Thury-vár környékét érintő városrehabilitációs projekt miatt ezúttal nem a megszokott helyszínen, hanem az alsóvárosi temetőben, gróf Zichy Béla ’48-as nemzetőr sírjánál rendeztek meg.

– Október 6-a mindannyiunk számára hordoz valamilyen aktuális üzenetet. Leginkább azt, hogy voltak idők, amikor e nemzet tagjai a nagy, közös cél elérése érdekében képesek voltak átlépni azokon a dolgokon, amelyek a hétköznapok során elválasztották őket egymástól, legyen szó származásról, vagyonról, rangról vagy arról, ki hol született és mi az anyanyelve. Hogy mindez mennyire így van, azt a legszebben épp a szabadságharc tábornokai példázzák, hiszen a vértanúvá vált főtisztek többsége nem is annak a nemzetnek a fiaként látta meg a napvilágot, amelynek függetlenségéért az életét áldozta fel. Holott így igaz, ám mindezek ellenére nem sok olyan ember él e hazában, aki ne úgy tekintene rájuk, mint magyar hazafiakra, olyan magyar hazafiakra, akiknek az emlékét az idők végezetéig kötelességünk megőrizni – mondta, majd kijelentette: Arad nekünk, magyaroknak nemcsak a gyász napja, hanem az áldozatos hazaszeretet, a meg nem alkuvás, a hősies helytállás szent példája is.

Megemlékező beszédében Arad aktuális üzenetéről is beszélt Lehoczky Máté
Fotó: Szabó Péter Dániel

A folytatásban Forgács Zsuzsanna népdalénekes előadásában hallhatott az alkalomhoz illő katonadalokat az összegyűlt megemlékező közönség, majd a rendezvény koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában