Születésnap

2020.10.03. 11:30

Húsz évvel ezelőtt lett város Balatonfűzfő

Húsz évvel ezelőtt, 2000 június elsején, belügyminiszteri előterjesztésre Balatonfűzfő nagyközségnek városi címet adományozott Göncz Árpád köztársasági elnök. A város kulcsának szeptember 30-i átadásán részt vett Dávid Ibolya igazságügy miniszter, Kontrát Károly politikai államtitkár, Varjú Lajos polgármester, és Bóka István a térség országgyűlési képviselője.

Sági Ági

20201002 balatonfűzfő. 20 éves jubileumi évforduló. A város Szülinapja. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Az elmúlt húsz évben hatalmas változások történtek rossz és jó értelemben is. Láttuk összeomlani az iparunkat, pedig erre alapozta megélhetését a településünk. Az itt élők összefogásának, hosszú, kemény munkájának köszönhetően ismét talpra állt a város. A település szellemi és gazdasági élete megújult, a település vezetői új irányt határoztak meg, melyben a turizmus nagyobb létjogosultságot kapott. Megújultak strandjaink, sportlétesítményeink. Parti sétány és csillagvizsgáló épült. Népszerű, új turisztikai fesztiválok váltak hagyománnyá – mondta el ünnepi beszédében Szanyi Szilvia polgármester.

Szanyi Szilvia polgármester köszöntötte az egybegyűlteket Fotó: Pesthy Márton/Napló

Felidézte a polgármestersége ideje alatt elért fejlesztéseket, és megköszönte Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselőjének támogatását. Elmondta, hogy tavaly október óta a település kilenc fejlesztési elképzelése nyert támogatást. Utcákat újítottak fel, új csúszdaparkot adtak át, gépeket vásárolhattak a zöldfelületek karbantartására.

További burkolatfelújításra, a temető felújítására, óvoda játszótér építésre, járdaépítésre, óvodafelújításra, a tobruki strand épületének felújítására, és az Irinyi Iskola felújítására már van forrás, a munkák elvégzése a közeljövőben várható.

Új kerékpárút készült el, és a közösségi ház előtere is hamarosan megújul. A fűzfőfürdői bolt és kávézó megnyitása a jövő márciusban várható.

Varjú Lajos aki a városi cím adományozásának idején volt Balatonfűzfő polgármestere elmondta, hogy számára sosem volt kérdés, hogy miért jó fűzfőinek lenni. Az egyedülálló földrajzi fekvés, a történelmi múlt, az oktatási, szociális, egészségügyi, közművelődési és sportlétesítmények mind városi szintű szolgáltatásokat nyújtanak.

Varjú Lajos a városi cím adományozásának idején volt Balatonfűzfő polgármestere Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Szeretném hangsúlyozni, hogy ezt a várost nem egy ember, vagy egy testület építette, hanem maguk az itt élő emberek – hangsúlyozta Varjú Lajos.

Bóka István Balatonfüred polgármestere Balatonfűzfő városi címének átvételekor a térség országgyűlési képviselőjeként dolgozott. Beszédében felidézte a rendszerváltás és az önkormányzatiság harminc éves jubileumát. Elmondta, hogy Balatonfűzfőt akkor nagyon jó helyzetben lévő településnek látta. Visszatekintve mégis Balatonfűzfő került talán a legnehezebb helyzetbe. Teljes váltást kellett megvalósítani, új utakat keresni. A lehetőségek most is óriásiak a városban, meg kell ragadni őket.

– Az ünneplés árnyoldala, hogy nemrég a képviselőtestülete feloszlatta magát. Nagyon bízom abban, hogy Balatonfűzfőn az összetartó, egymásért dolgozó erők jutnak majd szerephez. A húsz éves jubileum alkalmából összetartozó, egy irányba húzó családokat, közösségeket és várost kívánok mindannyiuknak – tette hozzá Bóka István.

Kontrát Károly a városi cím átadásakor a belügyminisztérium politikai államtitkára volt. Felidézte a várossá nyilvánításban nyújtott segítségét, és elmondta, hogy akkor és azóta is szívesen működött együtt a város képviselő testületeivel és polgármestereivel, elfogadta és támogatta a törekvéseiket.

Kontrát Károly a városi cím átadásakor a belügyminisztérium politikai államtitkára volt Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Kellene egy bevásárlóközpont Fűzfőre, az orvosi rendelők létrehozása, felújítása is nagyon fontos, támogatandó cél. A Jókai iskola Fűzfő egyik nagy kincse, vissza kell szerezni. Szükséges az uszodafelújítás, ha ezeket teszi polgármester asszony a programjába én támogatni fogom – mondta el Kontrát Károly.

Az ünnepségen Keil Norbert képviselő, a Balatonfűzfői Atlétikai Klub elnöke méltatta a klub életében évtizedekig jelentős szereppel bíró nemrég elhunyt Tóth János munkáját. A fűzi sportért tett érdemei elismeréseként Tóth János számára a Fűzfői Atlétikai Klub örökös tiszteletbeli elnöki címét adományozták, melyet özvegyének Sárfalvi Péter a Sportért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára adott át.

A város tortája Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ünnepségen köszöntötték a város húszéveseit, és felvágták a város tortáját. Az este további jó hangulatáról az Irinyi Fúvószenekar, a Kenderfűz Néptánccsoport, a Balaton Dalkör és a Fűzfő Hagyományőrző és Nosztalgia Táncklub gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában