Átkelés közben is óvatosan

2020.10.20. 07:00

Okoszebra védi a gyalogosokat Ajkán

A Generali a Biztonságért Alapítvány ötven százalékos támogatásával készült el az okoszebra a Petőfi Sándor utcában.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Györkös József/Napló

A bekerülési költség másik felét az önkormányzat állta. Az átadási ünnepségen Schwartz Béla polgármester, Pávicz Péter és Venczel Antal az Építési és Városgazdálkodási Iroda képviseletében méltatta a beruházást.

Simon Gordon, a biztosítótársaság területi igazgatója elmondta, hogy a pályázati lehetőség két éve indult, évente 20 új helyszínen építenek az útburkolatba LED-prizmákat, hogy azok a gyalogos járdáról való lelépésekor villogó fénnyel hívják fel az autóvezetők figyelmét és megállásra késztessék a gépkocsival közlekedőket.

A statisztika szerint ott, ahol ilyen zebra segíti a biztonságos átkelést, javult, 55 százalékról 76 százalékra nőtt az autósok megállási hajlandósága, nem történt baleset, tehát hosszú távon megoldást jelenthet az ilyen típusú balesetek megelőzésére.

Fotó: Györkös József/Napló

A SafeCross okoszebra rendszere akkor lép működésbe, ha tényleg át akar haladni a zebrán a gyalogos, ezt kamerák figyelik az út két oldalán. A zebrát telepítő cég képviselője, Szűcs Alfréd arról beszélt, hogy négyéves a technológia hazánkban, ma már 114 ilyen zebra segíti a közlekedést az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában