A lelkiismeretes orvosi munkát anyagilag is el kell ismerni

2020.10.26. 07:00

Rászolgáltak a béremelésre – A hálópénzről kérdeztük a veszprémieket

A hónap elején elkészült az a törvényjavaslat, aminek alapján az orvosok jövőre akár közel kétmillió forintot is kereshetnek havonta.

Juhász-Léhi István

hálapénz átadása és átvétele egyaránt büntethető 2021 januárjától

Forrás: pixabay

Mindezért azonban elég komoly követelményeket támasztottak velük szemben, hiszen büntetni fogják például a hálapénzt, de bevezetik az úgynevezett átvezényelhetőséget is. A megállapodás szerint három lépcsőben – 2021. január 1-jétől 80 százalékkal, majd két év alatt további 20-20 százalékkal – végrehajtott béremeléssel egyidejűleg tilos lesz hálapénzt adni és elfogadni. A veszprémieket a hálópénzről kérdeztük.

András szerint az egészségügyben a hálópénz „undorító dolog”. – Édesanyámnak évente két műtétje van, rokkantnyugdíjasként dolgozik, de az orvosok nagy része – tisztelet a kivételnek – elvárja a hála- pénzt… Tavaly volt egy vizsgálata, amire négy hónappal később kapott időpontot.

Elmentünk inkább egy privát rendelésre, ami azért kellemetlen, mert fizetjük a járulékokat, mindent. A magánrendeléssel viszont másfél hét után megvolt az eredmény – mesélte a Kossuth utcán András. – Alapból persze az is benne van, hogy nincs elég orvos, és ők nincsenek úgy megfizetve, mint nyugaton, ezért kimennek külföldre. A kórházban pedig akkor szólnak hozzád, ha pénzt adsz. Ez az egész nagyon régen, húsz-harminc éve el lett rontva…

Dávid szerint az orvosokat meg kell fizetni
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szerinte az ápolók erőn felül teljesítenek, igyekeznek mindent megtenni a betegekért.

– A hálapénzt el kell törölni, legyen inkább borravaló! Ez is egy üzlet lett mára… – fogalmazott. – Aki akar, adjon, ha elégedett a gyógyítóval, akinek viszont többet kellene foglalkoznia a beteggel. Az lenne jó, ha nem elvárás lenne mindez, hanem tényleg hála. Ez az egész most olyan, mint egy belépő. Nem mehetek moziba, ha nem fizetem ki a jegy árát.

Dávid azt mondta a Naplónak, jó, hogy a hálapénzt kivezetik az egészségügyből és az orvosok fizetését megemelik.

– Nagyon megérdemlik az orvosok a több bért, mert őket mindenképpen meg kell fizetni – fogalmazott. – Ezzel párhuzamosan a hálapénz büntetésével is egyetértek. Ez a beidegződés bennünk van. Az, hogy ha nem adunk, akkor nem úgy kezelnek. Persze ez nemcsak az egészségügyben maradt meg, de ott a legkényesebb kérdés. Azzal nem értek egyet, hogy aki adja, azt is büntetik majd, mert meglátásom szerint ez az orvos felelőssége. Egy elkeseredett rokon, családtag mindent megtesz a szerettéért. Mindenét odaadná a reményért, a gyógyulásért. Ha meg hálás, miért ne lehetne hálás? Ez, úgy érzem, nem elítélhető.

hálapénz átadása és átvétele egyaránt büntethető 2021 januárjától
Fotó: pixabay

Arról is beszélt Dávid, hogy „ez egy komplikált történet, mert nagyon régiek a beidegződések”, viszont vannak benne emberi vonások és motivációk.

– Ez egy nagyon vékony jég… – mesélte. – Láttam már olyat kórházi folyóson, műtétre várva, hogy az orvosnak nyújtotta a beteg a borítékot, aki akkor és ott elutasította azt. Az nem derült ki, hogy csak a folyóson utasította el a pénzt vagy általában. Hasonló történetei mindenkinek vannak, de hangsúlyozom: az orvosokat meg kell fizetni, el kell ismerni a munkájukat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában