megyeszékhelyünk

2020.10.22. 07:00

Tíz év eredményei: Brányi Mária veszprémi alpolgármester a beruházásokról

Alpolgármesteri tíz évének eredményeit mutatta be Brányi Mária a napokban a városházán.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Brányi Mária 2006 óta önkormányzati képviselő, aki először a Fidesz–KDNP és a Védegylet Egyesület támogatásával nyert mandátumot.

2010-ben, 2014-ben és 2019-ben a kormánypártok jelöltjeként került be a képviselő-testületbe. Brányi Mária a 2010 óta eltelt éveket értékelő sajtótájékoztatóján először Porga Gyula polgármesternek mondott köszönetet a bizalomért, hogy alpolgármestere lehet Veszprémnek. Kiemelte, hosszú évek óta kettős cél vezérli az önkormányzatot: az egyik, hogy a hazai városok mellett nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően teljesítsen, valamint hogy a beruházások, fejlesztések hosszú távon szolgálják a várost. Emlékeztetett, táj- és kertépítészeti végzettsége nagy segítséget nyújt számára a feladatok ellátásában, mert alpolgármesterként a városstratégiai területen dolgozik.

Felidézte, a Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében elnevezésű fejlesztés volt az első európai uniós forrásból végrehajtott beruházás. A Séd-völgy megújításával nemcsak a zöldterület szépült meg, de eredményeként több vállalkozás is indult a környezetében. A Kolostorok és kertek projekt hozzájárult ahhoz is, hogy Veszprém a hazai virágosítási versenyeken is rangos eredményeket ért el, majd a nemzetközi Entente Florale versenyen az arany minősítés mellett a zsűri különdíját is megkapta, ami kuriózumnak számít.

A szociális városrehabilitációs programban a Jutasi úti lakótelepen hajtottak végre fejlesztéseket, a projekt támogatásával megújulhatott az egykori Hemo épülete. A belvárosi rehabilitáció során 25 konzorciumi partnerrel működtek együtt: új játszótér épült a belvárosban, akadálymentesítették a sétálóutcát, a piaccal összekötő aluljárót, megépült a Hangvilla és a Bagolyvári úti parkolóház, sorolta az alpolgármester.

Az utóbbi tíz évben a közlekedésfejlesztési koncepció mentén számos beruházás valósulhatott meg. Az alpolgármester az első között említette a Szent István völgyhíd felújítását. A város közlekedésébe szervesen beépült az észak–déli tengely – az egykori szikvízparkoló helyén épült útszakasz –, amely több évtizedes várakozás után készült el. Az elmúlt évtizedben városszerte épültek kerékpárutak, és a közeljövőben Gyulafirátót, Felsőörs és Márkó, Bánd irányába további bicikliutak előkészítése van folyamatban. Az északi iparterületen évek óta tart a közlekedésfejlesztés, amelyet a Dózsavárost és a Jutasi utat összekötő völgyhíd tetőzne be.

Az alpolgármester büszke a városi zöldstratégia kidolgozására is, amely hosszú távon biztosíthatja az élhető környezetet. Veszprém az elsők között dolgozott ki klímastratégiát, a fenntarthatóság szempontját pedig számos városi intézmény felújításában érvényesítették. Az Aprófalvi bölcsődében energetikai megújítást hajtottak végre, a Ringató és az Egry úti óvoda újjáépült, míg Gyulafirátóton zöldmezős beruházásként készült el az új óvoda, ahol bölcsődei csoport is működik, sorolta az eredményeket Brányi Mária. A Kabay utcában új egészségház épült, míg a demensfoglalkoztató kialakításával egy társadalmi problémára reagáltak. Jelenleg az Ördögárok utcai rendelő felújítása zajlik, a tervekben a Vilonyai úti rendelő megújítása is szerepel, a többi fejlesztéshez hasonlóan uniós forrásból.

Brányi Mária alpolgármester beszélt az elmúlt tíz év fejlesztéseiről
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az utóbbi tíz évben átalakult a kulturális ellátórendszer, és megújulhatott a város kulturális intézményei közül több: megépült a Hangvilla – ahol évente százezer fizető néző fordul meg –, és létrejött az Agóra, amely otthona lett számos kulturális csoportnak, egyesületnek, húzta alá az alpolgármester. Kiemelte, fontos szerepet kapott a helyi hagyomány ápolása: a városi értéktár jelenleg 45 értéket számlál, de ebben olyan összefoglaló elemek is szerepelnek, mint Veszprém műemlékei vagy a város képzőművészeti alkotásai, amelyekhez több tucat további tartozik. A fejlesztéseket értékelve kitért arra is, hogy az állatkert területe háromszorosára nőtt, és számos beruházást hajtottak végre a Csimpánzvilág fejlesztésétől az elefántház és a fókakifutó megépítésén át a Dinó parkig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában