Versenyképes szakmák színvonalas oktatással

2020.10.30. 07:00

Több szakma megszerzésére is lehetőségük van a diákoknak

Idén február 15-ével lépett hatályba az új szakképzési törvény, így már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeztek a tanulók. A 2020/2021-es tanévtől felmenő rendszerben alakul át a szakképzés intézményi szerkezete. A szakképző intézményeknek két típusa lett: az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola.

Juhász-Léhi István

Az intézményben oktatott szakmákkal ismerkedő fiatalok a 2018-as Jendra-napon Fotó: archív

– Nálunk a 2021/2022-es beiskolázási időszak most kezdődik – nyilatkozta a VSZC Jendrassik–Venesz technikum igazgatója, Gulkai László. – Iskolánk képzési palettája verseny- és piacképes, így beiskolázási gondjaink nincsenek. Minden képzésünkre megfelelő számban jelentkeznek évről évre. Vannak olyan ágazatok, ahol rendszeresen küzdenek beiskolázási problémákkal, ám ez a Jendrassik–Venesz iskolát nem érinti.

– A gépészeti ágazat szakmái nagyon népszerűek, de az autós, a vendéglátó szakmák és a logisztikai képzésünk is rendkívül keresett – mondta a veszprémi intézményvezető. A kereskedelmi ágazat eladóképzésénél talán lehetne valamivel jobb a beiskolázás, de mivel a környék többi intézménye is hirdetett hasonlót, eloszlanak a jelentkezők.

A Jendrassik–Venesz technikumnak komoly neve, hagyománya van. Az igazgató úgy vélte, hogy a gyerekek azért választják, mert a szülők, testvérek is itt tanultak, olyan szakokon, amely már több évtizede is népszerűek voltak.

Az intézményben oktatott szakmákkal ismerkedő fiatalok a 2018-as Jendra-napon Fotó: archív

A szakképzési rendszer átalakításáról a Napló is több alkalommal beszámolt, Gulkai László szerint kell némi idő, hogy kiderüljön a szülők és a fiatalok számára, hogy az új rendszer egyfajta alternatíva a felsőoktatás és a jól fizető ágazatok felé. Ebben a rendszerben ösztöndíjjal támogatott minden szakképzésbe jelentkező tanuló.

– Egyre jobbak és szélesebb körűek azok a lehetőségek, amelyekkel a tanulók élhetnek. A rendszer átjárhatóságot és akár több szakmának a megszerzését is biztosítja, amivel jó tisztában lenni – hangsúlyozta Gulkai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában