Városvezetői szemmel

2020.10.01. 11:30

Veszprémben nem jellemző a személyeskedés – Polgármesterek ültek egy asztalhoz

A megyeszékhely két korábbi és jelenlegi polgármestere ült egy asztalhoz és vitatta meg a városvezetéssel járó tapasztalatait az Utas és holdvilág Antikváriumban kedden.

Marton Attila

20200929 Veszprém kerekasztalbeszélgetés veszprémi polgármesterekkel. Moderátor: Krámer György, Maróti Rezső volt tanácselnök, Porga Gyula jelenlegi polgármester és Dióssy László Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Krámer György, a beszélgetés moderátora arról is kérdezte Maróti Rezső és Dióssy László korábbi, illetve Porga Gyula jelenlegi városvezetőt, mire a legbüszkébbek, mit tartanak kudarcnak.

Maróti Rezső (aki 1980 és 1990 között irányította tanács- elnökként a várost) a veszprémi vár rekonstrukciójára a legbüszkébb, amelyet a központi politikai vezetés kezdeti ellenállása ellenére sikerült elérniük.

A Veszprémet 1990-től 2006-ig az SZDSZ-ben politizálva vezető Dióssy László a vár alatti utcák rendbe hozását emelte ki, amely gazdaságilag is megtérülő beruházása volt az akkori városvezetésnek.

A várost 2010 óta irányító Porga Gyula (Fidesz–KDNP) az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére, illetve arra a legbüszkébb, hogy a városlakók bármikor fordulhatnak hozzá.

A kudarcok között Dióssy László a 2006-os választás elvesztését tartja, míg Porga Gyula arról beszélt, érték csalódások, és rossz döntés is előfordult, de olyan hibát nem követtek el, amelyet ne lehetne vagy lehetett volna korrigálni. Maróti Rezső a beszélgetés egy későbbi pontján kese­rűen idézte fel, hogy 1990 után ­közvetlenül nem juthatott álláshoz a városban, csak más településeken.

A résztvevők beszéltek arról is, milyen módszerekkel lehet képviselni a város érdekeit a központi kormányzat akaratával szemben. Maróti Rezső azt emelte ki, ha sikerült megtalálni a megfelelő embert, aki meghallgatta és megértette az érveiket, akkor lehetett sikert elérni. Dióssy László a kapcsolati tőke szerepét hangsúlyozta, míg Porga Gyula úgy vélte, a legfontosabb, hogy világos víziója legyen a városvezetésnek, tudja, mit szeretne elérni, és ehhez megfelelő teljesítmény társuljon.

Krámer György, Maróti Rezső, Porga Gyula és Dióssy László a kerekasztal-beszélgetésen Fotó: Penovác Károly/Napló

A korábbi és jelenlegi polgármesterek arról is beszéltek, miben törekedtek folytonosságra.

Dióssy László elmondta, vannak politikai ciklusokon átívelő feladatok és hagyományok: bár máshol előfordult, hogy a politikai vezetés megváltozása például addig bevált programok végét is jelentette, Veszprémben ez nincs így.

Ahogyan a Veszprém Aréna beruházás vagy a Séd-völgy megújításának előkészületeit a 2006 előtti városvezetés kezdte el, a 2006-ban megválasztott jobboldali többség folytatta és fejezte be a fejlesztéseket, úgy az Utca­zene-fesztivál vagy a VeszprémFest is élvezte az önkormányzat támogatását, függetlenül a városvezetés politikai hovatartozásától.

Porga Gyula azt emelte ki, a veszprémiek büszkék lehetnek a helyi politikai kultúrára: viták és nézeteltérések természetesen vannak a politikai szereplők között, de azok kulturált mederben, személyeskedés nélkül zajlanak.

A rendezvényre meghívták, de nem vett részt Debreczenyi János, aki 2006 és 2010 között irányította a várost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában