Európa Kulturális Fővárosa 2023

2020.11.12. 13:02

Együttműködési megállapodást kötött Veszprém és Sepsiszentgyörgy

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz kapcsolódó együttműködési megállapodást kötött Veszprém és Sepsiszentgyörgy.

Marton Attila

20201112 Veszprém, Kossuth u. 3. (EKF-iroda). Veszprém és Sepsiszentgyörgy együttműködési megállapodásának aláírása. Porga Gyula, Navracsics Tibor. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A járvány miatt online kapcsolat segítségével írták alá a felek az egyezményt. Navracsics Tibor, az EKF-program koordinálásáért felelős kormánybiztos örömét fejezte ki, hogy a két testvérváros szövetkezik arra, hogy a programsorozatra való felkészülés és a megvalósítás terén is együttműködjön. Kiemelte, az EKF program azért jött létre, hogy hidat teremtsen városok között, hogy közelebb hozzon egymáshoz közösségeket, és hozzájáruljon az európai identitás kialakításához.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, 2015-ben Sepsiszentgyörgy is pályázott Székelyföld nevében a címre, és bár nem jártak sikerrel, a pályázati programjukat a következő három évben megvalósítják. Hozzátette, a kultúra felhasználásával a falak és előítéletek lebontására törekednek, valamint arra, hogy megmutassák Székelyföldnek az igazi arcát.

Veszprémben Porga Gyula és Navracsics Tibor, Sepsiszentgyörgyön Hegedüs Csilla és Antal Árpád írták alá a megállapodást, a kivetítőn jobbra Varga Fruzsina
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester arról beszélt, az EKF-pályázat központi gondolata volt az együttműködés, amely Veszprémre és régiójára vonatkozott. Ezt bővítve tavaly Debrecennel és Győr önkormányzatával is megállapodást kötöttek. Hangsúlyozta, a programban Európának közvetíteni kell a magyar kultúrát, amelyhez szervesen hozzájárulhat Székelyföld kulturális fővárosa, Sepsiszentgyörgy is. Emlékeztetett, a dokumentum megerősíti a városok között 30 éve megkötött testvérvárosi megállapodást.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője, kultúráért felelős ügyvezető alelnöke arról beszélt, a partnerséggel azt szeretnék elérni, hogy Európa-szerte megismerjék Sepsiszentgyörgy és Székelyföld 21. századi arcát, amelyben a hagyományőrzés és a kreativitás megfér egymás mellett. Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke felidézte, a két város közötti kapcsolatok az 1970-es évekre nyúlnak vissza, és amely a kulturális után az önkormányzati szintre és a sport területére is kiterjedt.

Az együttműködést Sepsiszentgyörgy részéről Varga Fruzsina, a város alpolgármestere koordinálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában