A múltunkra épül a jövőnk

2020.11.04. 07:00

Halottak napján több mint ezer mécses égett az ezeréves sólyi templomban

2009 óta töretlenül min­den év november 2-án, halottak napján több mint ezer mécses gyullad ki a sólyi templomban és közvetlen környezetében, ezzel nemcsak halottaikról, de a magyarság több mint ezeréves Kárpát-medencei jelenlétéről is megemlékeztek a résztvevők.

Horváth Virág

20201102 Sóly református templom. Ezer Mécses Éjszakája rendezvény. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A sólyi templom vadregényes történetét Bikádi László Károly lelkész munkássága és hajthatatlansága okán ismerhette meg a nagyközönség. A településen most álló templom elődjét a legenda szerint Szent István emeltette fogadalomból. Az ok a Koppány elleni 997-es ütközet, amikor a kísérete itt, Sólyban őrizte a fiatal Vajk herceget, amíg a csata dúlt.

A hely egy mocsaras, zsom­békos vidék volt, a legenda indokolná azt, hogy miért itt építettek templomot a szokásos dombtető helyett, hiszen ezer évvel ezelőtt a sólyi templom és kertje helyén tulajdonképpen egy sziget állt, egy kis kápolnával a közepén.

Hajmáskér, Sóly és Királyszentistván református lelkésze, Bikádi László Károly ezen a különleges helyszínen már 2009 óta rendíthetetlenül megrendezi az Ezer mécses című programot, ahol a halottak napja mellett magyarságunk történetére emlékezhettünk idén is.

– Minden évben halottak napján tartjuk a rendezvényt. 2009-ben Veszprém, Fejér, Zala és Pest megye megemlékezett Sólyban a vármegyék ezeréves fennállásáról, amelyet korabeli okiratbéli említés igazol. Akkor született meg az ötlet, hiszen ha ezeréves vármegyéink vannak, akkor a településen minden évben megemlékezhetnénk az ezer év minden elhunyt magyarjáról, őseinkről. Mivel a sólyi templom Vajk herceg fogadalmi kápolnája, mint tudjuk, és ha a keresztyén magyar állam szülőhelye ez a templom, akkor a halottainkról keresztyén módon megemlékezni itt lehet talán a legőszintébben és a legméltóságteljesebben – mondta Bikádi László Károly.

Az Ezer mécses megemlékezés során minden éven eggyel több mécsest gyújtanak meg a sólyi templomban, így hivatalosan idén 1011 láng világította meg a templom falait, ám a megemlékezők minden évben hoznak magukkal saját mécseseket és gyertyákat, így ez a szám bőven ezer fölött zárult idén.

A rendezvényre ebben az évben a járvány miatt ugyan kevesebben merészkedtek ki, de még így is nagy volt az érdeklődés, nemcsak idősek, de fiatalok és gyerekek is részt vettek a megemlékezésen.

– Háromgyerekes apaként tudom, nem lehet úgy jövőt építeni, hogy nem tudjuk, mire építjük azt. Nagyon sokan megértik ezt, főként a kisgyerekes családok, hogy a gyermekeinknek példát mutassunk: egyik nemzedék fogja a másik kezét – tette hozzá a lelkész.

Bikádi László Károly a Napló kérdésére elmondta, a rendezvényre folyamatos az érdeklődés, töretlen a sikere, hiszen olyan hangulatot áraszt, amit nehéz szavakba önteni. A sólyi templom tiszteletre méltó monumentalitása és miliője más időszakokban, mécsesek nélkül is szívhez szóló, fennkölt, ám az Ezer mécses éjszakáján a hely pozitív kisugárzása megnyugvással tölti el a megemlékezőket.

A település lelkészének nagy örömére fia, a tizenhárom éves Bikádi Csongor Ezer mécses címmel komolyzenei darabot szerzett, melyet a rendezvényen lejátszottak, ezzel is emelve a megemlékezés fényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában