Befektetés a jövőbe

2020.11.16. 07:00

Korszerűsítették a nemesgörzsönyi óvodát és iskolát

A helyi óvoda belső és külső átalakításokkal, szigeteléssel, a fűtés korszerűsítésével, az iskola pedig informatikailag fejlődött sikeres pályázatoknak köszönhetően.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az óvoda felújításáról és egyéb pályázati sikerről tájékoztatták a sajtót szombaton. Győrffy Balázs országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, a Dunántúli Református Egyházkerület (DRE) jóvoltából 19,6 millió forintot nyert el a fenntartó helyi református egyházközség a Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola javára. Ebből 14 millió forintot az óvoda fűtésének korszerűsítésére, 5,6 millió forintot pedig az iskola informatikai fejlesztésére fordítottak.

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő elmondta, a Dunántúli Református Egyházkerület közel 20 millió forintot adott a Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola javára Fotó: Laskovics Márió/Napló

Köntös László, a DRE főjegyzője igei beszédében üdvözölte a keresztyén nevelési intézmények indulását, megújulását a mai Magyarországon. – Szeretnénk, ha fiaink-leányaink ugyanazon hitben nőnének fel, lennének emberré, mint amelyekben mi is. Az iskola és az óvoda az átadás, az áthagyományozás legfontosabb eszköze. Egy keresztyén iskola vagy óvoda világnézetileg nem semleges oktatási intézmény, és örülünk, hogy a kormány felismerte, ezek nélkül a magyar keresztyén kultúrát nagyon nehéz lenne megőrizni. Ne felejtsük el, a múltunkért, hitünkért, meggyőződésünkért mindig meg kell küzdeni – emelte ki a főjegyző.

Tóth András esperes hálaimádságát követően Tatai László polgármester arról számolt be, a Magyar Falu Program (MFP) 30 millió forintos támogatásából az óvodafelújítás a homlokzat külső szigetelése mellett belső átalakításokat is tartalmazott.

Helyi kivitelező végezte a munkálatokat. A belügyminisztérium pályázatán 15 millió forintot nyertek az intézmény előtti járda felújítására, amihez 15 százalék önrészt kellett biztosítania az önkormányzatnak.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a vidék infrastrukturális fejlesztési lehetőségeiről beszélt. A Belügyminisztériumnál országosan 7 milliárd forintra pályázhattak az önkormányzatok a jogszabályban előírt kötelező feladatok segítésére, például óvoda, művelődés ház, út, járda fejújítására. A MFP legnépszerűbb elemei az óvodafelújítás, az óvodai udvarok rendbetétele, tornaszobák, játszóeszközök voltak, erre 2020-ban mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak – megyénkben 560 millió forintot.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a vidék infrastrukturális fejlesztési lehetőségeiről beszélt (Balra Békefi Imre igazgató) Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A gyerekeinkről, unokáinkról van szó, akiknek a legfontosabb, hogy helyben kapják meg azt az erkölcsi, szellemi, hitéleti nevelést, ami a jövőnk szempontjából is fontos e furcsa világban – tette hozzá Kovács Zoltán, majd hangsúlyozta a hőszigetelés fontosságát, ugyanis ma hazánkban az energia 40 százalékát fűtésre és hűtésre költjük el.

A világi és egyházi elöljárók az óvoda belső tereit is megtekintették Fotó: Laskovics Márió/Napló

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő megjegyezte, az új iskolaépület tervezésére több mint 72 millió forintot nyertek el a MFP-ban.

A rendezvény bejárással, állófogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában