az előkészületek gőz­erővel folynak

2020.11.18. 07:00

Közös munkával az Európa Kulturális Fővárosa 2023 sikeréért

Magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozások is többféleképpen csatlakozhatnak a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programhoz.

Marton Attila

A tervezett pályázati kiírásokról Jelinkó Mónika, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. közösségi bevonás és kapacitásfejlesztésért felelős vezetője és Hamza Gergely, a szervezet marketing- és kommunikációs menedzsere beszélt lapunknak. Elmondták, a program előkészületei gőz­erővel folynak, az EKF-csapat jelenleg közel 110 kulturális-művészeti projekten dolgozik. Ezek közül számos programot önállóan hoznak létre, egy részükhöz azonban meghívásos alapon és pályázatokon keresztül keresnek megvalósító partnert: civil szervezeteket, önkormányzatot, intézményeket vagy profit­orientált vállalkozást.

– Közösségi támogatási programunk segítségével bárki megvalósíthatja a saját EKF-programját. Irodánk úgynevezett kis léptékű közösségi támogatásokra ír ki pályázatot, várhatóan 2021 elején – hangsúlyozta Jelinkó Mónika. A pályázat kisebb események, programok megrendezéséhez, megszervezéséhez nyújt támogatást jogi személyiséggel rendelkező csoportoknak, civil szervezeteknek, valamint a régióban működő önkormányzatoknak. Egy pályázó tervezetten legfeljebb ezer euró összegű támogatáshoz juthat, a kiírást a következő években többször közzéteszik. A pályázaton Veszprém mellett azokból a bakony–balatoni régiós településekről lehet majd csatlakozni, ahol az önkormányzat aláírta az együttműködési megállapodást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-vel, hívta fel a figyelmet Je­linkó Mónika.

Hamza Gergely és Jelinkó Mónika
Fotó: Penovác Károly/Napló

Nyílt pályázati konstrukciók keretében nagyobb lélegzetvételű projekteket tudnak a jelentkezők megvalósítani, ezekre folyamatosan írják ki a pályázatot – mondta Hamza Gergely.

A járványhelyzet elmúltával újra hirdetnek majd nemzetközi tanulmányi ösz­töndíjat európai, főként korábbi, jelenlegi vagy leendő EKF-városokba, illetve Veszprém partnervárosaiba. Pályázni magánszemély, civil szervezet, intézmény vagy régiós önkormányzat tagja, munkatársa tud.

– Az a célunk, hogy lehetőségeinkhez és a körülményekhez mérten minden EKF-programunk gyermekbarát, zöld és látogatóbarát legyen. Ahhoz, hogy folyamatainkat fejlesszük, munkacsoporttagnak lehet majd jelentkezni hozzánk, aki a három szempont szerint teszteli és ad visszajelzést az eseményeinkről – fogalmazott Je­linkó Mónika.

A fenti lehetőségek mellett munkatársként is lehet csatlakozni az EKF-csapathoz, most több területre is keresnek kollégát, de arra is van mód, hogy valaki a szakmai gyakorlatát töltse el náluk. Jelenleg közel harmincan dolgoznak a programok előkészítésén.

Önkéntesként szintén bárki hozzájárulhat az EKF-program sikeréhez. A Ragyogók elnevezéssel elindított önkéntes programra folyamatosan lehet regisztrálni, feladatot a jövő évi rendezvényekhez kapcsolódva adnak majd. Idén az utcazene-fesztiválon és a Filmpiknik programjain is többen csatlakoztak ezen a módon az EKF-csapathoz. Jelinkó Mónika megjegyezte, tapasztalatuk szerint az önkéntesek több mint 90 százaléka azért jelentkezik, mert szeretne a városért tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában